Palo je i zadnje utočište ruske mornarice, iz Kijeva stigla naredba: 'Srušiti, udariti, utopiti'

5
Radiosarajevo.ba
Palo je i zadnje utočište ruske mornarice, iz Kijeva stigla naredba: 'Srušiti, udariti, utopiti'
Foto: Twitter / Ilustracija / Ruski ratni brod

Većina brodova nekoć moćne ruske Crnomorske flote nedavno su napustili svoje operacije i otplovili za Azovsko more bez izlaza na kopno. Sada je nemilosrdna kampanja Kijeva da pronađe i potopi ruske ratne brodove već stigla do tih zatvorenih i nekoć sigurnih voda.

Pomorski dužnosnici Kremlja prošle su sedmice naredili praktički svim većim ratnim brodovima koji djeluju u području Crnog mora da se okupe u Azovskom moru, u vodama južno od okupiranih ukrajinskih lučkih gradova Mariupolja i Berdjanska radi "vježbi".

Područje je inače izazovno za velike brodove zbog suženih obala u blizini, malih dubina i pomicanja morskog dna.

Vozači oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu

Vozači oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu

Prema izvješćima iz otvorenih izvora, Kremlj je koncentrirao čak pet amfibijskih jurišnih brodova, dvanaest površinskih borbenih plovila i pratnju za svoje najnovije manevre flote. Ukrajinske partizanske skupine saopćile su da su prvi ruski ratni brodovi napustili BSF-ovu sada malo korištenu glavnu bazu Sevastopolj 31. maja, a brodovi su također krenuli iz luka Feodosija, Černomorsk i Novorossiysk na ruskom kopnu.

Ruski državni mediji su dokumentirali pokušaje Ukrajine da napadnu BSF brodove koji djeluju u Crnom moru uoči obuke. Najmanje jedan napad su prekinuli helikopteri ruskih zračnih snaga koji su presreli i uništili brod USV koji je pokušao proći kroz tjesnac i probiti se u Azovsko more. Na snimci se vidi detonacija bojeve glave drona i spektakularna eksplozija.

Sami manevri BSF-a navodno su započeli u petak, 7. juna te u početku nije bilo značajnih incidenata.

Zelenski odlučan: 'Vrijeme za kompromis sa Putinom je prošlo, okončat ćemo rat pod našim uslovima'

Zelenski odlučan: 'Vrijeme za kompromis sa Putinom je prošlo, okončat ćemo rat pod našim uslovima'

U noći s 8. na 9. juna situacija je postala opasnija u vodama s ukrajinskim mornaričkim bespilotnim letjelicama koje su ušle u Taganrog, uski zaljev koji se naslanja na rusko kopno u Azovskom moru, te su eksplodirali pored tegljača.

Nijedno plovilo nije teže oštećeno, ali je kapetan tegljača odlučio da je sigurnije vratiti se u rusku luku Azov, saopćila je ruska informativna platforma Baza. Ruski vojni blogeri su potvrdili napade.

Ukrajinski vojni blogeri su tvrdili da se iste noći jedan od ruskih jurišnih brodova odvojio od glavnine flote i uplovio u rusku kopnenu luku Yeisk, s druge strane Taganrogskog zaljeva. Prema nepotvrđenim izvješćima, više ukrajinskih USV-ova napalo je ratni brod, iako rezultati nisu jasni.

Gađanje ruskih baza više od 200 kilometara sjeverno od Kerčkog tjesnaca pod kontrolom Kremlja, u vodama koje ruska mornarica teoretski u potpunosti posjeduje, označilo je novu točku u rusko-ukrajinskom pomorskom ratu: trenutak kada su snage Kijeva prodrle u posljednje sigurno utočište BSF-a .

Voditelj Ukrajinskog vojnog centra za strateške komunikacije Dmitro Plentenchuk je rekao da su trenutno jedini ratni brodovi koje su komandanti Crnomorske flote spremni poslati u otvorene vode Crnog mora - podmornice, te da one povremeno izlaze u patrolu.

Andriy Yusov, glasnogovornik ukrajinske Glavne obavještajne uprave, u petak je rekao da su zapovjednici ruske mornarice odabrali Azovsko more za površinske manevre ratnih brodova jer su otvorene vode Crnog mora dugo bile smrtonosne za operacije flote, te da Kremlj pokušava sakriti brodove u vodama izvan dosega Kijeva. Namjera Kijeva je napasti gdje god se BSF povuku, rekao je.

Rusija pokrenula zračni napad na Kijev, čulo se nekoliko eksplozija

Rusija pokrenula zračni napad na Kijev, čulo se nekoliko eksplozija

"Pokušavaju sakriti velike brodove, pa mi idemo za manjima. Nastavit ćemo", rekao je Yusov.

Ukrajinski USV, 6. juna je prodro u jezero Pankse, gotovo potpuno zatvoren zaljev na sjeverozapadnoj obali Krimskog poluotoka, te uništio ruski mornarički tegljač pod nazivom Saturn.

Timovi su 30. maja za specijalne operacije iz Grupe 13, elitne ukrajinske mornaričke udarne skupine, upotrijebili morske bespilotne letjelice MAGURA kamikaze da sruše, udare i potope dva ruska patrolna katera klase KC-701 Tunets koji djeluju u blizini Kerčkog tjesnaca. Misija ruskih ratnih brodova bila je djelomično spriječiti ili blokirati ukrajinske USV napade na tom području i protiv ciljeva sjevernije.

Najozbiljniji pojedinačni pomorski gubitak Rusije u ratu dogodio se 14. april 2022. godine, kada je par ukrajinskih protubrodskih projektila potopio vodeći brod BSF-a, krstaricu Moskva. Od tada je Ukrajina potopila otprilike trećinu BSF ratnih brodova.

Većina vojnih analitičara smatra da je Ukrajina postigla još jednu veliku pomorsku pobjedu u rujnu 2023. nizom napada projektilima i bespilotnim letjelicama, gađajući glavnu bazu BSF-a u Sevastopolju. Napadi koji su uslijedili u razdoblju od gotovo tri sedmice završili su s jednim potopljenim teškim jurišnim brodom, uništenom jednom raketnom podmornicom i oštećenjem najmanje još jednog teškog jurišnog broda. Ruska mornarica najvećim je dijelom napustila Sevastopolj u listopadu – prvi put nakon 1941.

Ruski službeni glasnogovornici u to su vrijeme rekli da je podmornica Rostov-Na-Danu samo umjereno oštećena i da će se brzo vratiti u operacije na moru.

Podignuti NATO avioni zbog ruskog napada na Ukrajinu

Podignuti NATO avioni zbog ruskog napada na Ukrajinu

Ustvari je trup podmornice ostao tamo gdje je pogođen do 9. lipnja 2024., kada su je timovi za popravak odvukli u 13. tvornicu za popravak brodova u Sevastopolju i prekrili je ceradama. Proukrajinska krimska partizanska skupina, Krmsky Veter, uočila je i objavila slike par teglenica za popravak ispod platna.

Godine 2023. je Rusija sav civilni teretni promet u Crnom moru proglasila predmetom BSF pretrage i zapljene, a sve ukrajinske luke stavila pod potpunu blokadu. Ukrajina i njezini zapadni saveznici odgovorili su usmjeravanjem brodskog prometa duž zapadne obale Crnog mora, gdje bi brodovi BSF-a morali ili narušiti teritorijalne vode NATO-a, ili doći u domet kopnenih protubrodskih projektila. Kremlj je kasnije objavio da ukida blokadu kako bi omogućio da žito stigne na svjetska tržišta i spriječio glad, piše Kyiv Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije