Novi detalji napada na premijerku: Trump je nazivao zločestom, ne želi migrante i podržava Ukrajinu

2
Radiosarajevo.ba
Novi detalji napada na premijerku: Trump je nazivao zločestom, ne želi migrante i podržava Ukrajinu
Foto: EPA / Mette Frederiksen

Premijerka Danske, Mette Frederiksen, ostala je "šokirana" nakon što je napadnuta na ulici u Kopenhagenu, saopćila je njena kancelarija. Napad se dogodio na trgu u centru grada gdje joj je jedan muškarac prišao i udario je. Napadač je uhapšen.

Šefica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, nazvala je to "gnusnim činom koji je suprotan svemu u što vjerujemo i za što se borimo u Evropi".

"Premijerka Mette Frederiksen je u petak navečer napadnuta na Kultorvetu u Kopenhagenu od strane muškarca koji je potom uhapšen. Premijerka je šokirana incidentom," saopćila je premijerka kancelarija bez daljnjih detalja.

Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

Nenad Čičin-Šain: 'Odluka Akademije podigla gledanost filma Kiss the Future. Idemo po Grammy'

Policija je saopćila da je uhapsila muškarca i da istražuju incident, ali nisu željeli reći više. Još nema riječi o motivu napada.

Dva svjedoka, Marie Adrian i Anna Ravn, izjavila su za lokalne novine BT da su vidjele napad. "Muškarac je prošao u suprotnom smjeru i snažno je gurnuo na rame, što ju je nagnulo u stranu," rekle su dvije žene novinama. Dodale su da premijerka nije pala na zemlju već je sjela u kafić.

Napad se dogodio dva dana prije izbora za Evropski parlament u Danskoj. Frederiksen, liderka danskih Socijaldemokrata, ranije je učestvovala na događaju povodom evropskih izbora sa vodećom kandidatkinjom svoje stranke Christel Schaldemose, izvještava danska TV2. Socijaldemokrati su najveća stranka u danskoj koalicionoj vladi. I dalje vode u anketama, ali njihova podrška je znatno opala posljednjih mjeseci.

Danski ministar okoliša Magnus Heunicke izjavio je na X: "Mette je prirodno šokirana napadom. Moram reći da to potresa sve nas koji smo joj bliski."

Šef EU Charles Michel izjavio je na X da je "zgrožen". "Snažno osuđujem ovaj kukavički čin agresije," rekao je.

Napad se dogodio manje od mjesec dana nakon što je slovački premijer Robert Fico bio više puta pogođen dok je pozdravljao pristalice. Preživio je i od tada je prošao kroz operaciju.

Frederiksen, 46, postala je premijerka 2019. godine nakon što je četiri godine ranije preuzela vođenje socijaldemokrata lijevog centra. To ju je učinilo najmlađom premijerkom u danskoj historiji. Ubrzo nakon toga, bila je u sukobu s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom nakon što je odbacila njegovu ideju da SAD kupi Grenland.

Trump ju je nazvao "zločestom" nakon što je odbacila prijedlog o takvoj zemlji kao "apsurdan".

Zagovornik je politike "bez izbjeglice", a njena vlada je nastavila s kontroverznim projektom premještanja tražilaca azila u Ruandu dok se njihovi zahtjevi obrađuju.

Zemlja je također ukinula boravišne dozvole za Sirijce koji potiču iz regija koje smatra sigurnima.

Godine 2022., Frederiksen je bila na meti oštrih kritika od strane komisije koja je istraživala odluku njene vlade da se tokom pandemije Covid-a istrijebe milioni kuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije