Palestinci traže pomoć SAD: Netanyahu položio kamen temeljac za 1.000 kuća

Fena
Palestinci traže pomoć SAD: Netanyahu položio kamen temeljac za 1.000 kuća
Palestinsko predsjedništvo osudilo je u četvrtak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog polaganja kamena temeljca za nove stambene jedinice u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali.

Nabil Abu Rudeinah, glasnogovornik Palestinskog predsjedništva, osudio je Netanyahua zbog polaganja kamena temeljca za više od 1.000 stambenih jedinica u naselju Beitar Illit smještenom južno od Bethlehema na Zapadnoj obali.

Abu Rudeinah je izjavio da su naselja nezakonita i naglasio je da su istočni Jerusalem, Zapadna obala i pojas Gaze palestinske teritorije, u reakciji na navodnu izjavu Netanyahua da su Zapadna obala i istočni Jerusalem dio Izraela.

"Naselja su u osnovi nelegalna, i izraelska vlada mora odmah da prekine s tim destruktivnim pristupom dvodržavnom rješenju" kazao je.

Predsjednički glasnogovornik zatražio je od međunarodene zajednice, posebno od Sjedinjenih Država, da se aktivira u mirovnom procesu i da zaustavi izraelske aktivnosti na širenju naselja, upozoravajući da bi to moglo izazvati nekontrolirane posljedice.

Beitar Illit je drugo po veličini jevrejsko naselje na Zapadnoj obali, izgrađeno 1990. godine u okviru bloka naselja Gush Etzion na jugu Zapadne obale, sa skoro 50.000 stanovnika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije