Izrael i Saudijska Arabija opet složni: Počelo zatvaranje ureda Al Jazeere

Anadolija
Izrael i Saudijska Arabija opet složni: Počelo zatvaranje ureda Al Jazeere
Ministarstvo komunikacija Izraela saopćilo je da je započelo aktivnosti u vezi sa zatvaranjem jerusalemskog ureda medijske mreže Al Jazeera.

Izraelski resorni ministar Ayoob Kara za izraelske medije izjavio je kako je održao sastanke s pravnim sektorom Ministarstva komunikacija i Ureda za radiotelevizijske emitere, te razgovarao o pripremama nacrta zakona koji će omogućiti zatvaranje predstavništva Al Jazeere u Jerusalemu.

Početkom juna, Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su blokirali odnose s Katarom i optužili ga za podršku radikalizmu i terorizmu.

Prosaudijski blok naknadno je dostavio listu od 13 uvjeta koje Katar treba ispuniti za deblokadu, a među zahtjevima je i zatvaranje medijske mreže Al Jazeera, čije sjedište je u Dohi, te prekid katarskih odnosa s Iranom.

Izraelski ministar Kara komentirao je aktuelnu krizu u Zaljevu i poručio da je Izrael na strani umjerenih struja u arapskom svijetu.

"Zajedno s umjerenima opcijama u arapskom svijetu i mi smo u ratu protiv radikalnog vjerskog terorizma. Ni u Izraelu nema mjesta za televiziju koja podržava terorizam. I mi ćemo reagirati protiv te huškaške televizije koju su sa svoje teritorije već protjerali Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i druge zemlje", kazao je Kara.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je još prošle sedmice posredstvom društvenih mreža saopćio da je naredio da se u Jerusalemu zatvori ured Al Jazeere, koja je navodno podsticala na nerede u kompleksu Al-Akse.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije