Cavusoglu: Zašto nismo u mogućnosti dovoljno pomoći našoj braći Palestincima

Anadolija
Cavusoglu: Zašto nismo u mogućnosti dovoljno pomoći našoj braći Palestincima
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Istanbulu kako se nada će Izrael ubuduće u potpunosti uvažavati stavove muslimana kada je u pitanju pristup i odnos prema džamiji Al-Aksa u Jerusalemu.

Turski ministar vanjskih poslova je napomenuo da je otpor koji su pružili Palestinci u vremenu kada je džamija najprije bila potpuno zatvorena, a potom i nakon što su postavljeni detektori metala, za svaku pohvalu. On je podsjetio da je izraelska policija protiv muslimana koristila prekomjernu silu.

Cavusoglu je podsjetio na ranije poruke predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji je osudio izraelsko ograničavanje vjerskih sloboda i prekomjernu silu usmjerenu prema muslimanima te tom prilikom ukazao na zajedničke osjećaje svih muslimana.

"Otpor palestinskog naroda tokom tih 14 dana je za svaku pohvalu. Na kraju, Izrael je učinio razuman korak, nadamo se da će Izrael ubuduće u potpunosti uvažavati stavove muslimana kada je u pitanju pristup i odnos prema džamiji Al-Aksa u Jerusalemu", rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je pozvao sve zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) da pomognu muslimane u Jerusalemu i naglasio značaj zajedništva potrebnog Palestincima u njihovoj borbi.

"Sva naša braća koja su u mogućnosti neka posjete Jerusalem, neka prigrle našu braću Palestince", rekao je Cavusoglu ponavljajući raniji poziv predsjednika Turske Erdogana.

Turski ministar je rekao kako posljednja dešavanja islamski svijet usmjeravaju ka preispitivanju.

"Zašto smo razjedinjeni? Zašto nismo u mogućnosti dovoljno pomoći našoj braći? Naša razdvojenost donosi radost neprijateljima islama, to nemojte zaboraviti. Moramo ući u svjesniju borbu kada je u pitanju zaštita Harem-i Sherifa, Jerusalema i Palestine. Našu borbu moramo voditi efikasnije unutar međunarodnih platformi. Dvodržavno rješenje je ono prema kojem je pravna obaveza poštivanje svetosti i historijskog statusa Al-Akse", rekao je Cavusoglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije