Pentagon uznemiren: Šta će se desiti ako Turska kupi ruski raketni sistem S-400

Fena
Pentagon uznemiren: Šta će se desiti ako Turska kupi ruski raketni sistem S-400
Pentagon je u ponedjeljak kritikovao planove Turske da kupi ruski sistem protuzračne odbrane umjesto da investira u NATO-vu tehnologiju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u razgovorima je da privoli Rusiju da snabdije Ankaru posljednjim raketnim sistemom zemlja-zrak S-400.

Portparol Pentagona, mornarički kapetan Jeff Davis, izjavio je da Pentagon gaji brige prema vojnoj nabavci ruske tehnologije od NATO saveznice jer ona ne bi mogla funkcionirati s ostalom vojnom opremom 29-članog saveza.

"Generalno govoreći, dobra je ideja za saveznike da kupuju opremu koja može uzajamno djelovati. Sa svakim saveznikom, sa svakim partnerom s kojim zajednički djelujemo želimo da kupuje i ulaže u stvari koje će dodatno ojačati naš savez", izjavio je Davis.

Turski mediji javili su u posljednjim danima da je sporazum s Rusijom finaliziran.

Ukoliko bude dovršen, to bi bio značajan korak naprijed nakon što su dvije zemlje popravile odnose narušene turskim obaranjem ruskog borbenog aviona iznad sirijske granice u 2015.

Sistem S-400 ima domet od oko 4.000 kilometara i dizajniran je da obara neprijsteljske avione, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije