Ovo je jedan od Albanaca koji je uhapšen zbog terorističkog napada u Beču

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je jedan od Albanaca koji je uhapšen zbog terorističkog napada u Beču
Twitter / Novi detalji o napadaču iz Beča

Dvoje makedonskih državljana rođenih u Austriji na spisku su osumnjičenih za teroristički napad u Beču.

Riječ je o Argentu Ganiju i Uzeiru Avdili, pišu makedonski mediji, pozivajući se na nezvanične izvore. Takođe, uz Ganija i Avdilija, na spisku osumnjičenih za napad nalaze se i dvije osobe sa Kosova, javlja Blic

Ranije, austrijska policija objavila je da 14 osoba uhapšeno u vezi sa napadom. Na spisku uhapšenih koji je policija dostavila medijima nisu navedena imena već samo inicijali.

Takođe, navedeno je da tri osobe, pored austrijskog, imaju i državljanstvo Republike Sjeverne Makedonije, i to K.F. (rođen u Modlingu, Austrija), A.G. (rođen u Sankt Poltenu, Austrija) i U.A. (rođen u Beču, Austrija).

U makedonskim medijima pojavila se i fotografija jednog od uhapšenih:

Jedan od uhapšenih... - undefined

Screenshot: Jedan od uhapšenih...

Prema informacijama koje je objavio Klan Kosova, među 14 uhapšenih su i četvorica Albanaca, uključujući dvoje sa Kosova. To su Kujtim Kadriu i Arianit Fetaj. Rođaci Kujtima Kadriua rekli su za Klan Kosova da je on slučajno uhapšen i da nema nikakve veze sa napadom.

Inače, svi pomenuti bili su u kontaktu sa Kjutimom Fejzulaijem, teroristom kojeg su austrijske specijalne snage ubile nakon što je on ubio četvoro ljudi u centru Beča.

Fejzulai je ranije bio osuđivan zbog terorističkog udruživanja, ali zatvorsku kaznu od 22 mjeseca na koju je osuđen nije u cjelini odslužio. Na slobodu je izašao 5. decembra 2019. godine.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova otkrio je da je Austrija pokušala da oduzme državljanstvo Fejzulaju, ali nisu uspjeli jer "nije bilo dovoljno dokaza o njegovim aktivnostima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije