Ova država tvrdi da nema koronavirusa: Političari šeću gradom, škole otvorene

Radiosarajevo.ba
Ova država tvrdi da nema koronavirusa: Političari šeću gradom, škole otvorene
Foto: EPA-EFE / Ova država tvrdi da nema koronavirus

Turkmenistan, jedna od rijetkih zemalja koje je COVID-19 poštedio, prema izjavama dužnosnika, nastavlja organizirati javne skupove, no stručnjaci dvoje u službene tvrdnje bivše sovjetske republike koja nije naučila javno priznati loše vijesti. 

Država središnje Azije, jedna od najzatvorenijih i najautoritarnijih na planetu poput Sjeverne Koreje, Turkmenistan, na veliko je proslavio Svjetski dan zdravlja 7. aprila, piše Index.

Škole otvorene, političari šeću ulicama

Kao da ne postoje propisi socijalne distance i kućne izolacije nametnute milijardama ljudi u svijetu, turkmenski dužnosnici provozali su se, svi jednako odjeveni, biciklom kroz prijestolnicu Ašgabat veličajući zdrav način života. 

Predsjednik Gourbanguli Berdimuhamedov, bivši ministar zdravlja koji se voli snimati u sportskim trenucima, na taj dan i sam je vozio bicikl zajedno s podređenima, a zatim su i projahali gradom, a što je sve zabilježila televizijska kamera. 

Istodobno su se učenici vratili u škole nakon proljetnih praznika.

Sve te inicijative doimaju se paradoksalnima u vrijeme kada vlasti donose mjere u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa. 

Ipak ne igra se nogomet

Nogometni savez je, kao i svugdje u svijetu, odgodio nogometno prvenstvo "u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije".

Predsjednik je u aprilu pozvao "sve stanovnike da se testiraju" na koronavirus, a objavljen je i poseban telefonski broj putem kojeg se Turkmeni mogu upoznati s mjerama zaštite od epidemije covida-19.

Promatrači te zatvorene zemlje ne čude se jer takvo naizgled proturječno ponašanje svojstveno je paternalističkom govoru šefa države, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije