Otvoreno pismo američke olimpijke: Ovo nije Amerika koju znam

Anadolija
Otvoreno pismo američke olimpijke: Ovo nije Amerika koju znam
EPA / Ibtihaj Muhammad
Prva žena s hidžabom u američkom olimpijskom timu, koja je u Riju osvojila bronzanu medalju u mačevanju, Ibtihaj Muhammed uputila je otvoreno pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Časopis Time objavio je otvoreno pismo u kojem olimpijka ističe kako aktuelna atmosfera u Americi šteti vrijednosti pravde i jednakosti u društvu, te u ime američkih ideala izražava zabrinutost zbog aktuelne kampanje protiv terorizma.

Naglasivši da joj je najveća čast bila predstavljanje SAD-a na Olimpijadi u Riju, Muhammed je pozvala predsjednika Trumpa da otkloni barijere i probleme s kojima se muslimani suočavaju u toj zemlji.

"Slušajući vas imam dojam da bojite sasvim drugačiju sliku društva. Može se zaključiti da imigrante ne tretirate kao žrtve terorizma, već kao izvor tog problema. Mislim da lošim potezom tretirate doprinos koji je naša zemlja dala u zbrinjavanju izbjeglica. Dajete povod da pomislim da vi u mom velu vidite izvor straha i signal prijetnje. Kazali ste da mislite da islam mrzi Amerikance. To ne samo da je pogrešno, već ujedno i podstiče na strah, mržnju i nasilje nad muslimanima", poručila je Muhammed predsjedniku Trumpu.

Ističući kako ne želi vjerovati u Trumpove izjave, Muhammed je kazala kako je jasno da on američke muslimane smatra građanima drugog reda.

"Atmosferu straha i mržnje koju ste započeli širiti tokom predizborne kampanje ste intenzivirali ulaskom u Bijelu kuću. Nakon vašeg izbora sam privođena na aerodromima kao osumnjičenica. Na ulicama New Yorka mi govore da se vratim u zemlju porijekla. To nije Amerika koju poznajem i nije to Amerika koju svijet želi vidjeti kao lidera i uzora", poručila je olimpijka Muhammed.

Muhammed je u daljem tekstu otvorenog pisma istaknula kako terorizam nema veze s imigrantima, a kako aktuelna atmosfera u američkom društvu šteti vrijednostima pravde i jednakosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije