Otvaraju sobe za mučenje, djeca se ubijaju kalašnjikovima: "Ovo nikad prije nismo vidjeli u Europi"

0
Radiosarajevo.ba
Otvaraju sobe za mučenje, djeca se ubijaju kalašnjikovima: "Ovo nikad prije nismo vidjeli u Europi"
Foto: EPA - EFE / EUROPOL

Djeca pucaju na drugu djecu iz kalašnjikova. Adolescenti iskrcavaju kokain s kontejnerskih luka. Soba za mučenje nalazi se skrivena među brodskim kontejnerima u Nizozemskoj.

Kako piše Politico, ovo nije scenariji za film, nego nova stvarnost za dijelove Europe zahvaljujući rekordnom broju ilegalnih narkotika koji ulaze i izlaze s kontinenta. Tržište droge koje sada vrijedi desetke milijardi eura potiče zaraćene skupine da se upuštaju u neviđene razine nasilja, upozorili su europski čelnici.

Na press konferenciji koju su održali europska agencija za provođenje zakona, EUROPOL, i Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) predstavljen je najnoviji pregled europskog tržišta droga, koje su procijenili na oko 30 milijardi eura godišnje. Uvoz kokaina i izvoz ecstasyja dosegnuli su rekordne brojke iz 2022., a većina nasilja povezana je s kokainom i kanabisom.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA-e, rekao je da Europa sada bilježi razinu nasilja povezanog s drogama sličnu onoj u Srednjoj i Latinskoj Americi. "To je dio svakodnevice u Europskoj uniji", rekao je.

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle rekla je: "Pronašli smo čak i sobe za mučenje. Ovo nikada prije nismo vidjeli. To se radilo u Latinskoj Americi, ali ne i u EU", rekla je na konferenciji za novinare.

Sve veća zabrinutost je i dob ljudi koji rade na nezakonitim tržištima droge. Bande u Marseilleu sve više zapošljavaju adolescente kao promatrače ili dilere što dovodi do toga da se djeca međusobno ubijaju kalašnjikovima. Vlasti u lukama Antwerpena i Rotterdama uhvatile su desetine adolescenata koji su plaćeni da izvlače tovare kokaina iz brodskih kontejnera.

Službeni odgovori su različiti. Neki političari pozivaju na strože kazne i veće proračune za osiguranje, dok drugi tvrde da zabrana droga jednostavno ne funkcionira i da je došlo vrijeme za legalizaciju tržišta, prenosi Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije