Velika akcija MUP-a, SIPA-e i Europola: Uhapšeno devet osoba na 13 lokacija

0
Radiosarajevo.ba
Velika akcija MUP-a, SIPA-e i Europola: Uhapšeno devet osoba na 13 lokacija
Foto: SIPA / SIPA / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja realiziraju operativnu akciju kodnog naziva Zip.

"Tokom akcije slobode je uhapšeno devet osoba", potvrdila je Feni glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Naglasila je da se akcija provodi pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a po nalogu Suda BiH.

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

"Ovo je međunarodna operativna akcija u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao i uz podršku EUROPOL-a. Radi se o krivičnim djelima organizirani kriminal, krijumčanje osoba, organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela, krijumčarenje migranata. Sva krivična djela su propisana Krivičnim zakonom BiH", kazala je Miovčić.

Istakla je da se uhapšene osobe nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima se trenutno vrši kriminalistička obrada kao i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih.

"O daljnjem statusu osoba će se oglasiti postupajući tužilac. U toku dana će biti više informacija i detalja", kazala je Miovčić.

Iz SIPA-e su naknadno saopćili da su u sklopu akcije Zip danas na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

"Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Istovremeno u okviru ove akcije, policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području provode operativnu akciju kodnog naziva "Veliki transport" usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

MUP KS na konferenciji otkrio koji se automobili najviše kradu u Sarajevu

MUP KS na konferenciji otkrio koji se automobili najviše kradu u Sarajevu

Također, nakon višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namjenjene za europsko tržište", saopćili su iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije