MUP KS na konferenciji otkrio koji se automobili najviše kradu u Sarajevu

5
A. M.
MUP KS na konferenciji otkrio koji se automobili najviše kradu u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / MUP KS

U Sarajevu je u utorak, 6. februara, održana konferencija za medije na kojoj su izvještaje o radu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo za 2023. godinu predstavili komesari i inspektori.

Među njima tako su govorili generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević, zatim Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije, Amir Halilović, načelnik Sektora kriminalističke policije, Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku i inspektor Samir Kekić, načelnik Jedinice za profesionalne standarde.

Komesar Uprave policije KS Fatmir Hajdarević kazao je da je evidentirano 50 posto više napada na policijske službenike u 2023. nego u 2022. godini. Dodao je da je evidentirano blizu 4.000 krivičnih djela.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Evidentirano je 3.869 krivičnih djela. Najveći dio od 55 posto su imovinski delikti. Rast krivičnih djela protiv braka porodice i mladeži. Najviše djela bilo je u najmnogoljudnijoj općini Novi Grad.

Evidentirano je 1.449 povratnika u činjenju krivičnih djela i to 73 posto imovinski delikti i zloupotrebe droga. Devet povratnika u maloljetnika u činjenju krivičnih djela. Poseban akcenat opasnost od zloupotrebe opojnih droga. Evidentirano 207 krivičnih djela protiv života. Četiri ubistva, šest ubistava u pokušaju, 75 nanošenje teških tjelesnih povreda. Protiv 16 maloljetnika predat izvještaj nadležnom tužilaštvu”, kazao je Amir Halilović, načelnik sektora kriminalističke policije.

U Sarajevu se od automobila najčešće krade Golf 2.

Fatmir Hajdarević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Fatmir Hajdarević

U Sarajevu se najčešće krade Golf 2. Na pres-konferenciji MUP-a KS objavljeno je da je u prošloj godini otuđeno 59 motornih vozila, od čega je većina vozila starija od 17 godina. Prema statistici najviše se kradu vozila Golf 2”, kazao je Hajdarević.

Rečeno je da nedostaje oko 700 policajaca.

"Proces prijema ovisi o odluci Vlade koja daje saglasnost. Prijem policajaca je najtransparentniji i isključen je ljudski faktor. Testiranje se vrši računarski, a fizička testiranja vrše stručne osobe", podvukao je Fatmir Hajdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije