Objavljeni strašni snimci žestoke oluje koja hara Europom: U Njemačkoj i Austriji ima stradalih

3
Radiosarajevo.ba
Objavljeni strašni snimci žestoke oluje koja hara Europom: U Njemačkoj i Austriji ima stradalih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Očekuju se jaki udari vjetra / Ilustracija

Jedna osoba izgubila je život kada je stablo palo na automobil tokom oluje koja je zahvatila saveznu zemlju Schleswig-Holstein na krajnjem sjeveru Njemačke, označavajući prvu žrtvu velike oluje u toj regiji.

Tragedija se dogodila u petak, 22. decembra, poslijepodne na otoku Fehmarn u Baltičkom moru, gdje je snažna istočna oluja lomila grane, poplavila plaže i obalu. Otežan je bio željeznički i automobilski saobraćaj na mnogim mjestima.

Grad Flensburg suočavao se s poplavama, s vodom koja je dosegnula razinu višu od dva metra iznad normale, što predstavlja najviši vodostaj u više od stoljeća.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Očekuje se smirivanje vremena i povlačenje poplavnih voda tokom noći, ali oluja je prouzročila evakuacije i nestanak struje na južnim i istočnim danskim obalnim područjima. Popustio je nasip u naselju vikendica u blizini Hadersleva, a izdana su i upozorenja o poplavama u regiji.

Danski avio i trajektni saobraćaj bio je ozbiljno ograničen, a aerodrom Kopenhagen otkazao je 88 letova zbog jakog vjetra. Trajektni saobraćaj između Njemačke i Danske prekinut je od četvrtka navečer, očekuje se obnavljanje redovitog rasporeda u subotu.

Susjedne zemlje Švedska i Norveška također su pogođene, sa zatvaranjem željezničkih linija i poplavama na jugu Švedske. Norveški meteorološki zavod upozorava na oluje i jake udare vjetra, što je rezultiralo otkazivanjem nekoliko letova i trajektnih veza, piše Hina.

U Tirolu, austrijskoj pokrajini, jedna osoba je stradala kada je stablo palo tokom oluje s udarima vjetra od gotovo 200 km/h. Oštećenja su prijavljena i u drugim pokrajinama, a željeznička pruga preko prijevoza Brenner privremeno je bila zatvorena zbog palog drveća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije