Otvara se francuska rivijera nakon karantene: Može se kupati, ali ne i sunčati

Hina
Otvara se francuska rivijera nakon karantene: Može se kupati, ali ne i sunčati
Pixabay / Nica, Francuska

Plaže na francuskoj rivijeri otvorile su se u subotu prvi put nakon početka ublažavanja karantene, koja je počela polovinom marta zbog epidemije koronavirusa.

Kupači su u Nici požurili u more, a drugi su se šetali po Engleskoj promenadi, mnogi sa zaštitnim maskama na licu.

Ljudi koji žive u "zelenim" zonama Francuske, dijelovima zemlje u kojima se infekcija koronavirusa nije jako proširila, mogli su na plažu nakon što je vlada počela u ponedjeljak olakšavati restrikcije.

Otvorene plaže po novim pravilima

Lokalni dužnosnici ponovno su u subotu otvorili određene plaže na sjeveru Francuske i na Sredozemlju.

No po novim pravilima dopuštene su aktivnosti poput plivanja, ribolova ili surfanja, uz poštovanje fizičke udaljenosti, ali sunčanje i dug ostanak na plaži su zabranjeni.

"Malo mi to ide na živce. Jutros smo plivali, uživali u moru koje nismo vidjeli gotovo dva mjeseca. Ali sada se ne možemo sunčati. Zapravo smo poluslobodni", rekao je lokalni kupač.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner posjetio je plažu Veules-Les-Roses u Normandiji kako bi provjerio stanje, prenosi Hina

"Virus je još tu. Moramo s njim naučiti živjeti", rekao je. "Svi smo odgovorni u borbi protiv covida-19."

Upozorio je da se ne smije ostajati satima na plaži dodajući: "Ako se pravila ne budu poštovala, promijenit ćemo odluku (o otvaranju plaža)".

Pozorišta, restorani i barovi i dalje zatvoreni

Ublažavanje mjera u Francuskoj, koje su trajale osam sedmica i bile jedne od najstrožih u Europi, počelo je 11. maja.

Tokom karantene plaže i parkovi bili su zatvoreni. Parkovi su sada otvoreni, a plaže se otvaraju od slučaja do slučaja, ako gradonačelnici to zatraže.

Zemlja je podijeljena na "zelene" zone u kojima je stopa zaraze niska i "crvene", uključujući Pariz, gdje je ta stopa viša pa su ondje još uvijek na snazi strože mjere.

Pozorišta, restorani i barovi i dalje su zatvoreni.

Francuska ima gotovo 180.000 zaraženih koronavirusom i ukupno 27.532 umrla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije