Osim koronavirusa, prijeti i denga groznica: Počeli su graditi i bolnice

Radiosarajevo.ba
Osim koronavirusa, prijeti i denga groznica: Počeli su graditi i bolnice
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zdravstvenim sistemima u zemljama Srednje Amerike koje se već bore s epidemijomCOVID-19 s dolaskom kišnog razdoblja prijeti i širenje denga groznice.

Više od 23.000 zaraženih denga groznicom, od kojih je 22 umrlo, zabilježeno je od početka godine u zemljama na srednjoameričkoj prevlaci. Prošle godine je 255 ljudi umrlo od 192.000 oboljelih od te bolesti koju prenosi tigrasti komarac (Aedes aegypti) koji se brzo širi u tropskim zemljama u vrijeme kiše.

U šest zemalja Srednje Amerike zabilježeno je više od 6.000 slučajeva zaraze COVID-19, od kojih je 200 umrlo.

Sve vlade, osim Nikaragve, donijele su drastične mjere radi suzbijanja širenja koronavirusa, zatvarajući granice i uvodeći izolaciju stanovništva pa i policijski sat.

Kako sada stvari stoje, najteže je stradala Panama, zemlja s 4 miliona stanovnika koja ima više od 4.600 potvrđenih slučajeva i 144 umrlih. 

Strahujući od istodobne 'ofanzive' koronavirusa i flavivirusa denge Honduras je počeo graditi bolnice a druge zemlje su odlučile preurediti javne i sportske objekte u centre za liječenje.

A denga je uvijek prisutna - od početka godine u Hondurasu je hospitalizirano 10.975 oboljelih od denge, a devet je izgubilo bitku s tim virusom koji uzrokuje mučninu, pucanje kože, opću slabost, bolove u mišićima i glavobolju. U hemoragijskom obliku može biti koban.

Medicinski izvori navode da prognoze ipak nisu tako crne kakve su bile lani kada je bilo 180 umrlih, a u tridesetak javnih bolnica bilo je čak 113.000 bolesnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije