Korona očistila zrak u Londonu: Za čak 50 posto smanjene negativne čestice

Radiosarajevo.ba
Korona očistila zrak u Londonu: Za čak 50 posto smanjene negativne čestice
Foto: Pixabay / London

U Londonu je rapidno poboljšana kvaliteta zraka od kada je nastupila pandemija koronavirusa, a opasne emisije na nekim najprometnijim cestama i raskrsnicama pale su za gotovo 50 posto, piđe Guardian

Podaci koje je objavio londonski gradonačelnik Sadiq Khan pokazuju da su mjere protiv zagađenja uvedene od 2017. već dovele do pada od 35 posto toksičnih tvari u zraku.

No, kako su uvedene mjere u borbi protiv koronavirusa, odnosno u posljednje četiri sedmice, došlo je do dodatnih velikih smanjenja, pri čemu je NO2 pao za dodatnih 27 posto u Londonu i za gotovo 50 posto, na nekim od najgorih žarišta zagađenja. 

Khan je rekao je da će, nakon što mjere budu ukinute, biti neophodno da se nastave napori na poboljšanju zraka u Londonu.

"Ovaj čistiji zrak ne bi trebao biti samo privremen. Nakon što prođe trenutna vanredna situacija i počnemo se oporavljati, naš će izazov biti trajno rješavanje ovog problema", rekao je Khan.

Brojke pokazuju veliko smanjenje ugljendioksida.

Istraživanje objavljeno u ponedjeljak također je otkrilo da je pet najzagađenijih regija, među 66 analiziranih, u Italiji, Španiji, Francuskoj i Njemačkoj činilo 78 posto svih prijavljenih smrti od COVID-19 u tim područjima.  

Profesor Stephen Holgate, savjetnik za kvalitet zraka na Kraljevskom medicinskom univerzitetu, rekao je da je, iako je COVID-19 donio pustoš, "strašan virus doveo je u fokus važnost vanjskog prostora i zaštite okoliša".

"Svi se radujemo vremenu kada se ukidaju mjere, a iskreno se nadam da ćemo uspjeti zadržati neke nove čistije i zelenije navike koje smo razvili", poručio je Holgate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije