Djed i otac preminuli od iste bolesti, čeka li Kima ista sudbina?

Radiosarajevo.ba
Djed i otac preminuli od iste bolesti, čeka li Kima ista sudbina?
Foto: EPA-EFE / Kim Jong-un

Brojne špekulacije pojavile su se ovih dana vezane za bolest Kim Jong-una, vladara Sjeverne Koreje.

Neke stvari konstantno prate Sjevernu Koreju kroz historiju – vladavina dinastije Kim i špekulacije o zdravlju njenih tajnovitih lidera, piše “Bloomberg”.

Podsjetimo, ove sedmice su neimenovani izvori rekli za CNN da je vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un “u kritičnom stanju nakon kardiovaskularnog zahvata”. Južnokorejske vlasti su požurile da kažu da nema “neuobičajenih znakova” u izolovanoj zemlji, a kasnije i da Kim sprovodi “uobičajene aktivnosti” u ruralnom dijelu sjevernog susjeda.

Strast prema pušenju, jelu i misterioznim oboljenjima prešla su sa osnivača države Kima Il Sunga na njegovog sina Kima Jong Ila, a potom na unuka – aktuelnog diktatora Kima Jong-una – što je podstaklo bezbroj špekulacija o njihovim tretmanima i prognozama. S njihovim stvarnim zdravstvenim stanjem upoznat je međutim samo mali broj pouzdanih saveznika iz uskih krugova vlasti.

Iako je Il Sung preminuo 1994, u 82. godini života, glasine koje su se pojavile o njegovoj navodnoj smrti osamdesetih nisu se ticale njegovog zdravlja. Sjeverna Koreja je preko zvučnika na teško militarizovanoj granici sa južnim susjedom razglasila da je on ubijen u atentatu, a vijesti o njegovoj smrti obišle su svijet. Dva dana kasnije je državni medij pokazao Il Sunga živog, kako na aerodromu u Pjongjangu dočekuje mongolsku delegaciju.

Ujutro 8. jula 1994. Il Sung se srušio usljed iznenadnog srčanog udara u svojoj rezidenciji u Hjangsanu, sjevernom delu Pjongjanga. Napori ljekara da ga spasu nisu uspjeli i on je preminuo kasnije tog dana. Njegova smrt je objavljena 30 sati kasnije. Kimovo balzamirano tijelo je smješteno u javni mauzolej u Palači sunca Kumsusan.

Njegov si, a otac od Kim Jong-una, “Dragi vođa”, kako ga je oslovljavala propagandna mašinerija, umro je 2011. također od srčanog udara u 70. godini života, nakon godina preteranog konzumiranja alkohola, hrane i cigareta. Južnokorejci koji su ga upoznali 2000. na samitu lidera podjeljenog poluotoka rekli su da je bio sklon teškoj, masnoj hrani.

Njegova sklonost da nestaje na više sedmica, povezana sa lošim navikama, uzrokovala je višegodišnje špekulacije o njegovom zdravlju. Kad se 2007. vratio sa podužeg odsustva izgledao je mršaviji u struku i imao je manje kose, što je podstaklo glasine da je imao srčani udar, navodi “Blumberg”.

Glasine da je 36-godišnji lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un teško bolestan krenule su nakon što je izostao sa velike proslave rođendana svog djeda 15. aprila. Kim se značajno udebljao otkako je preuzeo vlast 2011, a u javnosti je viđan sa cigaretom, baš kao i njegov otac koji se smatrao strastvenim pušačem. 

Južnokorejski obavještajci vjeruju da Kim pati i od visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije