! / Nizozemska: Objavljen snimak krađe Van Goghove slike iz muzeja

23. 04. 2020. u 13:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 13

Da bi ukrao sliku Vincent Van Gogha "Proljećna bašta", iz muzeja "Singer Laren" u Nizozemskoj, lopov je koristio dobri stari alat za obijanje i razbijanje – malj.

Snimak sigurnosnih kamera, koji su objavili holandski mediji, otkriva šta se tačno desilo 30. marta kada je slika nestala.

Muzej "Singer Laren" bio je zatvoren krajem marta zbog pandemije korona virusa kad je lopov razbio vrata i odnio sliku čuvenog umjetnika, piše portal televizije Foks 13 iz Memfisa.

Video-snimak sigurnosnih kamera prikazan je u nizozemskoj emisiji Opsporing Verzocht, koja se bavi rješavanjem stvarnih zločina. Na snimku se vidi kako lopov velikim čekićem, to jest maljem razbija staklena vrata muzeja tokom ranih jutarnjih sati.

Ubrzo potom, pojvljuje se ponovo noseći Van Goghovu sliku u desnoj ruci, a malj u lijevoj.

Lokalna policija vjeruje da će nakon emitovanja snimka dobiti nove informacije kako bi uhvatila kradljivca.

Evert van Os, direktor muzeja "Singer Laren" obratio se saopštenjem u kojem je naveo da objavljeni snimak ne prikazuje cjelokupan tok pljačke niti da se vidi koliku je štetu provalnik napravio.

"Lopov je razvalio nekoliko vrata i prošao kroz nekoliko nivoa zaštite koje su muzeju predložili eksperti. Takođe, snimak ne pokazuje pravu sliku bezbednosnog sistema muzeja", naglasio je Van Os.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA