Italija: Lopovi ukrali kopiju umjetničke slike misleći da je original

Radiosarajevo.ba
Italija: Lopovi ukrali kopiju umjetničke slike misleći da je original
0 / Ilustracija
Ukradena umjetnička slika iz jedne crkve u Italiji nije bila originalna, već kopija, piše Guardian. Procjenjena vrijednosti originalnog djela iznosi tri miliona eura.

Slika Raspeće, čiji je autor flamanski umjetnik Pieter Brueghel mlađi odnosno njena kopija je ukradena jučer, 13. marta iz crkve Santa Maria Maddalena koja se nalazi u malom italijanskom gradu Castelnuovo Magra.

Originalno djelo se u crkvi nalazi već jedno stoljeće i smješteno je na sigurnu lokaciju. Policija je potvrdila da je ukradeno remek-djelo zapravo kopija.

Tri decenije ranije, tačnije 1981. godine je original bio ukraden, ali je pronađen. Nakon povratka, mjesto na kojem je smještena slika je osigurano odgovarajućim sistemom, navodi Guardian.

Tokom Drugog svjetskog rata je slika bila sakrivena.

Autor slike Brueghel se smatra jednim od najvećih slikara iz perioda flamanske i holandske renesanse.

Guardian podsjeća da je Italija jedno od najvećih tržišta za ukradena umjetnička djela.

U toku 2016. godine je skoro pola umjetničkih djela ukradeno u italijanskim crkvama. Policija pokušava na različite načine spriječiti krađe, a neki od njih su postavljanje video nadzora i alarma, objašnjava Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije