Zbog krađe slika vrijednih 25 miliona eura uhapšeni Italijani i Hrvat

Radiosarajevo.ba
Zbog krađe slika vrijednih 25 miliona eura uhapšeni Italijani i Hrvat
Slike Rubensa i Renoira koje su ukradene prošle godine u Monzi pronašla je danas italijanska policija.

Sveta porodica Pierre-Auguste Renoira iz 18. vijeka i Djevojčice na travnjaku" Petera Paula Rubensa iz 15-16. vijeka ukradene su iz privatnih galerija, a pronađene su na jednom mjestu posle 17-mjesečne istrage.

Stručnjaci će analizirati slike i potvrditi njihovu autentičnost, prije nego što budu vraćene vlasnicima.

Djela su ukradena u okviru detaljno planirane prevare u kojoj je učestvovalo najmanje osam osoba. Jedan se pretvarao da je rabin s diplomatskim imunitetom i ponudio je vlasnicima galerija 26 miliona eura za slike, a potom ih je ukrao. Pljačka se desila 20. aprila 2017. u iznajmljenoj kancelariji u Monzi iznad albanske ambasade.

Policiji je neko dojavio gdje se slike nalaze. Uhapšena su četiri Italijana i jedan državljanin Hrvatske. Kao glavni krivac za pljačku identificiran je 44-godišnji Nenad Jovanović koji je ubijedio vlasnike galerija sa Sardinije i iz Londona da je rabin Samuel Abraham Levi Graham.

Početkom mjeseca italijanska policija je pronašla 25.000 grčkih i rimskih arheoloških predmeta vrijednih više od 40 miliona eura. U ovoj zemlji postoji posebna jedinica koja se bavi isključivo pronalaženjem ukradenih umetničkih djela. Prije dve godine tu su pronađene i tri slike iz 15. vijeka koje su 1944. ukrali nacisti iz toskanske vile princa od Luksemburga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije