Orban ne želi izbjeglice: Rasporedio vojsku na granici

11
Radiosarajevo.ba
Orban ne želi izbjeglice: Rasporedio vojsku na granici
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Viktor Orban, mađarski premijer ne želi izbjeglice, a ni on njima nije pretjerano drag, duž granice Mađarske i Ukrajine rasporedio je vojsku. 

Preko pet graničnih prijelaza, koliko ih ima na mađarsko-ukrajinskoj granici, u proteklih je 48 sati iz Ukrajine prešlo nekoliko stotina izbjeglica koji su sigurnost potražili unutar susjedne Mađarske, piše 24sata.hr.

Uglavnom se radi o Ukrajincima mađarskog porijekla koji naseljavaju rubne dijelove uz granicu i u Mađarskoj imaju rodbinu ili prijatelje.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

No Orban je navodno naredio da se izbjeglice ne prihvataju dalje u Mađarsku. 

U Ukrajini je počeo masovni egzodus. Građani bježe prema brojnim zapadnim granicama - od Poljske do Moldavije. Slike koje obilaze svijet su bolne. Mnogi su svoje domove napustili bez ičega, ponijeli su samo osnovno.

Više od hiljadu njih koji su uspjeli prijeći granicu su žene i djeca. Vlasti su u četvrtak naredile vojno sposobnim muškarcima između 18 i 60 godina da ostanu u zemlji i da se bore.

Jedno od odredišta za ukrajinske civile koji bježe od sukoba je granica s Mađarskom u Beregsuranyju. Većina njih, uglavnom žene i djeca, prelazi je pješke. No među prebjezima su i etnički Mađari koji su također ukrajinski državljani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije