Opet politička kriza u Italiji: Pala koaliciona vlada, premijer Conte podnio ostavku

Agencije
Opet politička kriza u Italiji: Pala koaliciona vlada, premijer Conte podnio ostavku
Foto: wiki / Giuseppe Conte

Premijer Italije Giuseppe Conte saopćio da podnosi ostavku! Desilo se to nakon što je Luigi Di Maio, čelnik pokreta Pet zvijezda, nagovijestio je raspad italijanske koalicione vlade, zahvaljujući se premijeru Giuseppeu Conteu na vremenu koje je proveo u vladi.

"Što god se desi, želim vam reći da mi je bila čast što smo zajednički radili u ovoj vladi", izjavio je Di Maio, koji obavlja dužnost zamjenika premijera.

Do Conteove ostavke došlo je nakon što je nakon što je ministar unutarnjih poslova i predsjednik Lige Matteo Salvini zatražio da se glasa o povjerenju Conteu.

"Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje", rekao je Conte u govoru u Senatu.

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke".

Također ga je optužio da "izlaže zemlju ozbiljnom riziku", upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na privredu.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore. Populistička vlada u Italiji trajala je 14 mjeseci, a to je bila 65. talijanska vlada. 

Salvini je 8. augusta raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija i zatražio raspisivanje izbora već najesen oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije