Magaiber Sulejmanović naljutio Salvinija: Italija plaća 60.000 eura državljaninu BiH

J. M.
Magaiber Sulejmanović naljutio Salvinija: Italija plaća 60.000 eura državljaninu BiH
Twitter / Matteo Salvini
Novi italijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini već je počeo sprovoditi oštru politiku prema migrantima, useljenicima i strancima u ovoj zemlji.

Nakon što je odbio pružiti gostoprimstvo afričkim migrantima na brodu Aquarius, jedan stari slučaj, koji je ovih dana došao na naplatu, silno je naljutio Salvinija.

U centru pažnje je Magaiber Sulejmanović, državljanin BiH, rođen 1992. godine u Torinu, koji nikada nije regulirao svoj položaj na teritoriji Italije. 

Sulejmanović je 15. decembra 2013. godine ukrao Fiat Uno kada ga je u torinskoj Ulici Sovjetskog saveza pokušala zaustaviti policija.

Kradljivac automobila nije se zaustavio što je jednog policajca natjralo da upotrijebi oružje. Međutim, nije gađao u gume Fiata, nego u leđa Sulejmanovića. Pogodio je bh. državljanina i učinio ga poluparaliziranim.

Za nanošenje povreda leđa policajac je osuđen na devet mjeseci zatvora, dok je Magaiber Sulejmanović za krađu automobila dobio 11 mjeseci zatvora.  Domenico Peila, Sulejmanovićev advokat, odlučio je tražiti odštetu od Ministarstva unutarnjih poslova Italije za svog klijenta

Uspio je u svojoj namjeri: Sudinica Paola Meroni donijela je odluku da se Sulejmanoviću plati 60.000 eura koji su već legli na račun bh. državljanina.

Međutim, slučaj još nije gotov. Presuđeno je da država ne treba plaćati sudske i troškove Sulejmanovićevog advokata u iznosu od oko 11 hiljada eura. Domenico Peila, koji je pet godina zastupao bh. državljanina, najavljuje žalbu Vrhovnom sudu Italije.

"Sve ovo je ludo", napisao je desničarski italijanski ministar Matteo Salvini i u svom stilu prokomentirao slučaj: "Nevjerovatno je da pravni sistem kažnjava policajca i državu, a obeštećuje lopova Roma".

salvini_twitt.jpg - undefined

Twitter: Salvini

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije