Italijan David-Maria Sassoli novi predsjednik Parlamenta EU

Radiosarajevo.ba
Italijan David-Maria Sassoli novi predsjednik Parlamenta EU
Foto: EPA-EFE / David-Maria Sassoli

Za novog predsjednika Parlamenta Evropske unije je danas izabran David-Maria Sassoli iz Italije, navodi BBC.

Sassoli je umjereni ljevičar koji je imao tri protukandidata.

Izabran je u drugom krugu glasanja.

Bivšem novinaru je podršku dalo 345 od 667 parlamentaraca.

Ovaj 63-godišnjak smatra da je potrebno reformirati Evropsku uniju čime će se vratiti vrijednostima na kojima je nastala.

"Moramo jačati naš kapacitet u cilju da imamo vodeću ulogu u demokratskom društvu. Ne želimo nastaviti postojećim putem. Ne želimo da nas građani pitaju gdje je Evropa kada se desi nešto hitno", istakao je Sassoli, piše BBC.

Ko je Ursula von der Leyen koja će postati prva žena na čelu Europske komisije

Parlament kojim sada predsjedava Sassoli će uskoro rapravljati o kandidatima za čelnike Komisije Evropske unije, Vijeća Evropske unije, Evropske centralne banke i funkciju visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Nazire se novo rukovodstvu EU, dvije žene na čelu ključnih institucija 

U utorak, 2. jula je postignut dogovor da njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen bude kandidovana za predsjednicu Komisije Evropske unije, belgijski premijer Charles Michel za predsjednika Vijeća Evropske unije, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde za predsjednicu Evropske centralne banke i španski ministar vanjskih poslova Josep Borrel Fontelles za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije