Oko 47,3 miliona Francuza sutra bira zastupnike

AA
Oko 47,3 miliona Francuza sutra bira zastupnike
FOTO: EPA / Emmanuel Macron
U Francuskoj će sutra biti održan prvi krug parlamentarnih izbora, na kojima će biti birani zastupnici u parlamentu.

Francuzi će sutra izaći na birališta kako bi izabrali 577 zastupnika u parlament te zemlje, a za mjesto u francuskom parlamentu u utrci će biti 7.882 kandidata.

Kandidati koji u prvom krugu budu imali minimalnu podršku od 50 posto glasova direktno ulaze u parlament, dok će za one koji ne ostvare tu podršku biti održan i drugi krug parlamentarnih izbora.

Drugi krug će biti održan 18. juna, a pravo na utrku u drugom krugu izbora imat će oni kandidati koji su u prvom osvojili minimalno 12,5 posto glasova.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 47,3 miliona Francuza.

S obzirom na to da je u Francuskoj na snazi vanredno stanje, na ukupno 69.000 biračkih mjesta, za sigurnost će biti zaduženo oko 50 hiljada pripanika policije, žandarmerije i vojske. Ovi izbori su važni s aspekta što će na taj način novi predsjednik te zemlje Emmanuel Macron, ukoliko dobije većinu na izborima, moći ofromiti vladu.

Macronova stranka La Republique En Marche (REM) (Republika u pokretu) glasačima će ponuditi svojih 428 kandidata.

Ankete pokazuju kako će REM dobiti potrebnu većinu. Anketa organizacije za istraživanje javnog mnijenja Opinionway-Orpi pokazuje kako će Macronova partija dobiti između 310 i 330 zastupničkih mjesta.

Republikanska partija (LR) bi mogla biti druga sa 140 do 160 zastupničkih mjesta, dok se pretpostavlja da će na trećem mjestu biti Socijalistička partija (PS) s 25-30 mjesta.

Nacionalni front (FN) mogao bi imati 10 do 15 predstavnika u parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije