Gradonačelnica naručila ogroman transparent na cesti koja vodi do Bijele kuće

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnica naručila ogroman transparent na cesti koja vodi do Bijele kuće
Foto: Politico / Washington

Niz prometnu ulicu u Washingtonu je ogromnim, žutim slovima iscrtana poruka Black lives matter (Životi crnaca su važni).

Ovaj svojevrsni transparent, urađen uoči planiranog protesta ovog vikenda, proteže se dva bloka 16. ulice, koja vodi prema jugu ravno prema Bijeloj kući.

Svako od 16 podebljanih, žutih slova obuhvaća širinu ulice s dvije trake, stvarajući pojavu koja se nepogrješivo vidi iz zraka.

Ovo sve je naručila gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser čiji je ured za CNN saopćio da su slikari s radom počeli u petak rano ujutro.

Bowser je smatrala da će dio 16. ulice, koji će imati mural "Black Lives Matter Plaza", upotpuniti novim uličnim natpisom. Na svom Twitteru je objavila i video iscrtavanja natpisa.

Bowser je novinarima rekla da su ona i gradsko vijeće tamo bili kao stanovnici Washingtona s jednostavnom željom da tu budu svi zajendo u miru i pokažu da se u Americi možete mirno okupiti, iznijeti pritužbe na vladu i zahtijevati promjene.

Washington je duže od sedam dana bio poprište protesta pokrenutih kao odgovor na ubistvo Georgea Floyda, nhakon što mu je policajac iz Minneapolisa koljenom pritiskao vrat dok je ležao na zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije