Odlučeno je: Dijelovi Austrije neće dopuštati nevakcinisanima ulaz u kafiće

0
Radiosarajevo.ba
Odlučeno je: Dijelovi Austrije neće dopuštati nevakcinisanima ulaz u kafiće
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Sve veći broj zaraženih koronavirusom u Austriji dovodi do strožih COVID pravila za necijepljene koji, između ostalog, uskoro neće moći ići u restorane i barove u više saveznih država.

Nakon saveznih država Štajerske i Tirola, Gornja Austrija i Koruška uskoro više neće puštati necijepljene osobe u restorane i barove.

To se primjenjuje čak i ako pokažu negativan test na koronavirus, odlučeno je u petak. 

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Pravila se primjenjuju u noćnim ugostiteljskim objektima i na događanjima bez dodijeljenih sjedećih mjesta za 500 ili više osoba.

Ulaz je dopušten samo cijepljenima i onima koji su preboljeli COVID-19.

Na mnogim mjestima nošenje FFP2 maske bit će obavezno. Provjere će se pojačati.

"Mi smo na pragu ulaska u pandemiju nezaštićenih i necijepljenih", rekao je krajem prošlog tjedna novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

"Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još uvijek previše, odaslati signal", rekao je Schallenberg.

Od 1. novembra, mnogi uposleni će na radno mjesto moći dolaziti samo ako posjeduju dokaz da su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus ili ako imaju negativni test.

U Austriji se posljednjih sedmica znatno smanjio broj novocijepljenih.

Stranka Ljudi, slobode, temeljna prava (MFG), koja okuplja skeptike u cjepivo protiv cCOVID-19, na nedavnim izborima u Gornjoj Austriji osvojila je šest posto glasova i ušla u pokrajinski parlament.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije