Beč / Austrija planira uvođenje 'lockdowna' za necijepljene

23. 10. 2021. u 15:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Austrija planira pooštrenje mjera protiv koronavirusa koje u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije predviđaju ograničenja kretanja za necijepljene, saopćeno je u subotu ujutro.

"Mi smo na pragu ulaska u pandemiju nezaštićenih i necijepljenih", rekao je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina u petak kasno uvečer.

Schallenberg je isključio nove mjere zatvaranja za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

Istodobno je objasnio da će stroge mjere ograničenja kretanja biti uvedene za necijepljenje u slučaju pogoršanja situacije na intenzivnim odjelima austrijskih bolnica.

"Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još uvijek previše, odaslati signal", rekao je Schallenberg.

Mjera, koja je pridodana već postojećim mjerama iz septembra, predviđa ograničenja kretanja za necijepljene ako na intenzivnim odjelima bolnica u Austriji bude ležalo više od 600 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Trenutno je na ovom odjelima smješteno oko 220 pacijenata s ovim oboljenjem.

Od 1. novembra mnogi uposleni će na radno mjesto moći dolaziti samo ako posjeduju dokaz da su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus ili negativni test.

Kod situacije s više od 400 oboljelih od korona virusa na intenzivnim odjelima, važi samo PCR test.

U Austriji se posljednjih sedmica znatno smanjio broj novocijepljenih.

Stranka "Ljudi, slobode, temeljna prava" (MFG) koja okuplja skeptike u cjepivo protiv COVID-19 na nedavnim izborima u Gornjoj Austriji osvojila je šest posto glasova i ušla u pokrajinski parlament.

Ukupno je u Austriji u potpunosti cijepljeno 62,3 posto stanovništva.

Podsjetimo, sličnu odluku je donijela Njemačka. 

"Sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele virus korona, a dolaze u Njemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH, od sutra će morati u desetodnevnu izolaciju nakon ulaska u zemlju", saopšteno je iz Instituta za infektivne bolesti Robert Koch.

Samoizolacija može biti prekinuta nakon pet dana ako se priloži negativan PCR test.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)