Austrija planira uvođenje 'lockdowna' za necijepljene

3
Radiosarajevo.ba
Austrija planira uvođenje 'lockdowna' za necijepljene
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Austrija planira pooštrenje mjera protiv koronavirusa koje u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije predviđaju ograničenja kretanja za necijepljene, saopćeno je u subotu ujutro.

"Mi smo na pragu ulaska u pandemiju nezaštićenih i necijepljenih", rekao je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina u petak kasno uvečer.

Schallenberg je isključio nove mjere zatvaranja za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Istodobno je objasnio da će stroge mjere ograničenja kretanja biti uvedene za necijepljenje u slučaju pogoršanja situacije na intenzivnim odjelima austrijskih bolnica.

"Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još uvijek previše, odaslati signal", rekao je Schallenberg.

Mjera, koja je pridodana već postojećim mjerama iz septembra, predviđa ograničenja kretanja za necijepljene ako na intenzivnim odjelima bolnica u Austriji bude ležalo više od 600 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Trenutno je na ovom odjelima smješteno oko 220 pacijenata s ovim oboljenjem.

Od 1. novembra mnogi uposleni će na radno mjesto moći dolaziti samo ako posjeduju dokaz da su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus ili negativni test.

Kod situacije s više od 400 oboljelih od korona virusa na intenzivnim odjelima, važi samo PCR test.

U Austriji se posljednjih sedmica znatno smanjio broj novocijepljenih.

Stranka "Ljudi, slobode, temeljna prava" (MFG) koja okuplja skeptike u cjepivo protiv COVID-19 na nedavnim izborima u Gornjoj Austriji osvojila je šest posto glasova i ušla u pokrajinski parlament.

Ukupno je u Austriji u potpunosti cijepljeno 62,3 posto stanovništva.

Podsjetimo, sličnu odluku je donijela Njemačka. 

"Sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele virus korona, a dolaze u Njemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH, od sutra će morati u desetodnevnu izolaciju nakon ulaska u zemlju", saopšteno je iz Instituta za infektivne bolesti Robert Koch.

Samoizolacija može biti prekinuta nakon pet dana ako se priloži negativan PCR test.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije