Odjekuju pucnjevi, čuje se alarm: Veliki požar u zloglasnom zatvoru u Iranu

0
Radiosarajevo.ba
Odjekuju pucnjevi, čuje se alarm: Veliki požar u zloglasnom zatvoru u Iranu
Foto: Twitter / Požar u zatvoru u Iranu

Na internetu su se u subotu navečer pojavile videosnimke iz Irana na kojima se vidi dim koji se uzdiže iz zloglasnog zatvora Evin u Teheranu u kojem se nalaze politički zatvorenici, dok su odjekivali pucnjevi i čuo se alarm.

BBC navodi kako je u zatvoru izbio velik požar.

Jedan iranski sigurnosni dužnosnik rekao je da su nemiri koji su doveli do požara u zatvoru Evin završeni i da vatrogasci gase požar, izvijestila je službena novinska agencija IRNA.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Požar u Istanbulu, gori 24-spratnica

Požar u Istanbulu, gori 24-spratnica

Neimenovani dužnosnik rekao je da su se nemiri dogodili u dijelu zatvora u kojemu su “nasilnici”, prenijela je IRNA, očito sugerirajući da politički zatvorenici – od kojih se mnogi tamo nalaze – nisu umiješani.

"Mogli su se čuti pucnjevi iz zatvora Evin i mogao se vidjeti dim", rečeno je na aktivističkoj internetskoj stranici 1400tasvir, na kojoj su također podijeljene snimke koje pokazuju specijalne postrojbe na motociklima kako voze prema zatvoru.

"Porodice zatvorenika su se okupile ispred glavnog ulaza u zatvor Evin", rekao je svjedok. “Mogu vidjeti vatru i dim. Puno specijalnih snaga. Vozila hitne pomoći također su tu.”

Siamak Namazi, iranski Amerikanac zatvoren u Iranu gotovo sedam godina pod optužbama za špijunažu koje Washington odbacuje kao neutemeljene, vratio se u Evin u srijedu nakon što mu je zagarantovano kratko odsustvo, rekao je njegov advokat. Ostali zatvorenici s dvojnim državljanstvom također su smješteni u Evinu.

Zatvor, u kojemu se uglavnom nalaze zatvorenici suočeni s optužbama koje se tiču sigurnosti, zapadne skupine za zaštitu ljudskih prava dugo kritiziraju, a 2018. godine završio je na crnoj listi SAD-a zbog “ozbiljnog kršenja ljudskih prava”.

Human Rights Watch optužio je zatvorske vlasti da koriste prijetnje mučenjem i zatvorom na neograničeno vrijeme, kao i dugotrajna ispitivanja i uskraćivanje medicinske skrbi zatvorenicima, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije