Odgođeno vraćanje djece u škole u Pekingu, uvedene mjere zabrane u 21 naselju

Radiosarajevo.ba
Odgođeno vraćanje djece u škole u Pekingu, uvedene mjere zabrane u 21 naselju
FOTO: EPA / Testiranje u Pekingu

S obzirom na to da je u Pekingu u subotu zabilježeno 36 novih slučajeva koronavirusa, povećan je strah od pojave drugog talasa ovog virusa u glavnom gradu Kine te je donesena odluka da će se škole i vrtići u blizini marketa Xinfadi zatvoriti. Ponovno otvaranje osnovnih škola, prvobitno zakazano za danas, sada je definitivno odgođeno, javlja BBC.

U Pekingu nije bilo novih slučajeva više od 50 dana, a potpredsjednik vlade Sun Chunlan pozvao je službenike da poduzmu "odlučne mjere", upozorivši da je rizik od daljnjeg širenja i dalje visok.

Preporučeno je izbjegavanje odlazaka na velike gradske tržnice s obzirom na to da je ukupno 79 slučajeva povezano s pijacom u provinciji Xinfadi, objavio je Global Times. U tri druge provincije - Liaoning, Hebei i Sichuan - također su prijavljeni novi slučajevi.

Izvještaji lokalnih medija navode da je virus otkriven na daskama za rezanje lososa, što je navelo velike supermarkete u Pekingu da povuku morske plodove sa svojih polica.

Pijaca Xinfadi je brzo zatvorena i uvedena su ograničenja u 11 obližnjih naselja. U ponedjeljak su uvedene mjere zabrane u još deset naselja oko tržnice, javlja CGTN. Nije dopušten ulazak u ova naselja, ali stanovnici ovih mjesta se mogu kretati uz obavezno nošenje zaštinih maski i rukavica.

Otprilike 10.000 radnika na navedenoj pijaci bit će testirano na koronavirus. Glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je da soj virusa pronađen u Pekingu ne liči na tip koji kruži ostatkom zemlje, sugerirajući da je mutirao ili da ga je neko donio u Kinu sa strane.

Ovaj potencijalni novi slučaj mogao bi opet Peking izolirati iako se već neko vrijeme život normalno odvija u većem dijelu Kine. Ljudi su se s oprezom vratili na radna mjesta iako su ograničenja koja su produkt pandemije i dalje na snazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije