... / Korona se u Kini vidjela iz zraka: Bolnice bile prepune!

10. 06. 2020. u 07:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Satelitske fotografije ukazuju na to da su bolnice u Kini bile "prebukirane" mjesecima prije nego što je zvanično potvrđeno da je epidemija koronavirusa izbila u ovoj državi, kažu istraživači.

Prema istraživanju Medicinske škole sa Harwarda, mjesecima prije nego što je zvanično potvrđeno da je epidemija virusa SARS-CoV-2 buknula u Wuhanu, "promet" ispred bolnica i na parkiralištima bio je daleko veći od očekivanog i prosječnog u odnosu na prethodnu godinu, javio je Sky News prenio ABC News.

Na osnovu satelitskih snimaka i porasta upita o simptomima korona virusa na kineskom pretraživaču Baidu, istraživači su zasnovali teoriju da je još u oktobru 2019. korona buknula u Kini.

Ono što, pak nije potvrđeno, jeste da li su informacije o pojačanoj aktivnosti u krugu bolnica, prikupljene u istom danu ili čak u isto doba dana, što umnogome mijenja situaciju.

Portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova odbacila je istinitost ove teorije: 

"Nevjerovatno je smiješno donijeti ovakav zaključak zasnovan na površnim opažanjima kao što je obim saobraćaja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA