Odgođeno primirje između Hamasa i Izraela: Netanyahu zaprijetio, dao upute Mossadu

4
Radiosarajevo.ba
Odgođeno primirje između Hamasa i Izraela: Netanyahu zaprijetio, dao upute Mossadu
Foto: EPA - EFE / Napad na Gazu, 23. novembar

Oslobađanje talaca u okviru privremenog primirja između Izraela i palestinskih boraca Hamasa neće se desiti prije petka, saopćili su izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost i Sjedinjene Države, gaseći nade rodbine da će neki od njih biti oslobođeni u četvrtak.

Izrael i Hamas dogovorili su u srijedu ujutro prekid vatre u Gazi na najmanje četiri dana, puštanje humanitarne pomoći i oslobađanje najmanje 50 talaca koje drže borci u enklavi u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu.

Vrijeme početka primirja i oslobađanja talaca koje je Hamas zarobio tokom napada na Izrael 7. oktobra još nije službeno objavljeno. Egipatski sigurnosni izvor kazao je da su posrednici tražili početak u četvrtak u 10 sati po lokalnom vremenu.

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Govoreći u četvrtak ujutro, portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova Majid bin Mohammed Al Ansari kazao je da bi najava o početku primirja mogla uslijediti u narednih nekoliko sati. Katar je posrednik u pregovorima o primirju.

"Pregovori o oslobađanju naših talaca napreduju i nastavljaju se neprekidno", izjavio je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi u saopćenju koje je objavio ured premijera.

"Početak objave bit će u skladu s prvobitnim dogovorom između strana, i ne prije petka", navodi se u saopćenju.

Uživo: Iz Izraela poručili da će ovo biti kratak predah i da očekuju još najmanje dva mjeseca borbe

Uživo: Iz Izraela poručili da će ovo biti kratak predah i da očekuju još najmanje dva mjeseca borbe

Glasnogovornica Bijele kuće Adrienne Watson izjavila je da se razrađuju konačni logistički detalji za objavljivanje.

"To je na pravom putu i nadamo se da će provedba početi u petak ujutro", kazala je Watson.

U borbama u četvrtak ujutro nije, međutim, bilo popuštanja, navodi se u medijskim izvještajima.

Palestinski mediji prenose da su izraelski avioni i artiljerija napali grad Kan Younis na jugu Gaze u najmanje dva vala i da je poginulo 15 osoba. O napadima jetakođer javljeno u nekoliko drugih dijelova Gaze, uključujući logore Jabalia i Nuseirat.

UNICEF: Pojas Gaze je najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete

UNICEF: Pojas Gaze je najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete

Iz Izraela nije bilo komentara, a Reuters nije mogao provjeriti izvještaje iz nezavisnih izvora.

U Izraelu su sirene koje upozoravaju na raketnu vatru iz Gaze odjekivale u zajednicama u blizini granice s enklavom, saopćila je vojska. Nije bilo izvještaja o štetama ili o povrijeđenima.

Izraelski javni emiter programa Kan, pozivajući se na neidentifikovanog izraelskog zvaničnika, javio je da je došlo do 24-satnog odgađanja primirja jer sporazum nisu potpisali Hamas i posrednik Katar. Zvaničnik je rekao kako je optimističan da će sporazum biti proveden nakon što bude potpisan.

"Niko nije javio da će biti puštanja danas osim medija. Morali smo jasno dati do znanja da nije planirano oslobađanje prije petka, zbog neizvjesnosti s kojom se suočavaju porodice talaca", citira Kan riječi izvora iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski mediji, pozivajući se na anonimne zvaničnike, javalju da pauza u borbi protiv Hamasa također neće početi prije petka. Izraelska novinska web stranica Ynet javila je da Izrael još nije dobio imena talaca koje bi Hamas trebao osloboditi.

Evo koliko će trajati primirje. Izrael objavio detaljan plan razmjene talaca

Evo koliko će trajati primirje. Izrael objavio detaljan plan razmjene talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je upute obavještajnoj agenciji Mossad da pronađe lidere Hamasa gdje god bili, prenosi Anadolu.

Odgovarajući na pitanje da li će najviši lideri Hamasa, uključujući Ismaila Haniyeha i Khaleda Mashaala, moći kontrolisati Gazu nakon rata, Netanyahu je u srijedu na konferenciji za novinare u Tel Avivu rekao da je dao upute Mossadu "da djeluje protiv Hamasovih lidera ma gdje bili".

Na pitanje da li će predstojeća humanitarna pauza uključivati izraelsku vojnu akciju protiv Hamasa u inostranstvu, Netanyahu je rekao da "nema takvih obaveza".

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant iznio je na konferenciji za novinare iste prijetnje protiv čelnika Hamasa, rekavši da su "svi lideri Hamasa živi mrtvaci".

"Borba je širom svijeta", rekao je Gallant, ukazujući na to da će obavještajne agencije raditi protiv lidera Hamasa širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije