UNICEF: Pojas Gaze je najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete

4
Hina
UNICEF: Pojas Gaze je najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete
FOTO: AA / Bombardovanje Gaze

Pojas Gaze je "najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete", rekla je danas, 22. novembra, čelnica Fondacije Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

Catherine Russell je UN-ovom Vijeću sigurnosti rekla da je više od 5.300 palestinske djece ubijeno od 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa upali u Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzevši taoce, od kojih su mnogi bili civili. Izrael je svoju odmazdu protiv Hamasa usredotočio na Gazu, teritorij s 2,3 miliona stanovnika.

"Stvarna cijena ovog najnovijeg rata u Palestini i Izraelu će se mjeriti životima djece - one nestale zbog nasilja i one zauvijek promijenjene zbog njega. Bez kraja sukoba i potpunog pristupa humanitarnoj pomoći, cijena će nastaviti eksponencijalno rasti", rekla je na brifingu Russell, koja je prošle sedmice posjetila Gazu.

Pogledajte kako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u FBiH

Pogledajte kako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u FBiH

Izrael je bombardirao Gazu iz zraka, opkolio enklavu i započeo invaziju tenkovima i vojnicima.

"Pojas Gaze je najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete. U Gazi, učinci nasilja počinjenog nad djecom su katastrofalni, bez razlike i nesrazmjerni."

Izrael je u srijedu, 22. novembra, pristao na četverodnevno primirje s Hamasom kako bi se dopustio ulazak humanitarnoj pomoći i kako bi se oslobodilo najmanje 50 talaca koje drže militanti u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu.

"Žene u Gazi su nam rekle da mole za mir, ali ako taj mir ne dođe, mole za brzu smrt, u snu, s njihovom djecom u rukama. Trebalo bi nas postidjeli da bilo koja majka, bilo gdje, ima takve molitve", rekla je Vijeću Sima Bahous, čelnica UN-ovog tijela posvećenog rodnoj ravnopravnosti UN Women.

Predstavnik Izraela pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan je Hamas optužio za višegodišnje iskorištavanje djece u Gazi te ponovio kritike da je UN pristran nauštrb Izraela.

"Nemojte sumnjati da ćemo, čim ova stanka završi, nastaviti stremiti prema našim ciljevima svom silom. Nećemo prestati dok ne eliminiramo sav teroristički kapacitet Hamasa i osiguramo da više ne mogu upravljati Gazom te prijetiti civilima Izraela i ženama i djeci Gaze", kazao je Erdan.

Hamas poriče da djeluje u mjestima poput bolnica u Gazi i da civile koristi kao ljudske štitove.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres je pozdravio sporazum o prekidu vatre kao "važan korak u pravom smjerom, ali mnogo više se mora napraviti kako bi se okončala patnja".

Očekuje se da će 5.500 trudnih žena roditi u Gazi idućeg mjeseca, rekla je Vijeću sigurnosti čelnica UN-ove zaklade za stanovništvo (UNFPA) Natalia Kanem.

"Svakoga dana otprilike 180 žena rađa pod groznim uvjetima, dok je budućnost njihove novorođenčadi neizvjesna", rekla je Kanem, dodavši da je UNFPA također zabrinut za oko 7.000 žena koje su rodile u proteklih 47 dana i nemaju pristup zaštiti, vodi, hrani ni adekvatne sanitarne uvjete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije