Traži se ostavka Netanyahua u Izraelu: 'Izgubio je povjerenje naroda'

6
Radiosarajevo.ba
Traži se ostavka Netanyahua u Izraelu: 'Izgubio je povjerenje naroda'
FOTO: EPA / Benjamin Netanyahu

Izraelski lider opozicije Yair Lapid pozvao je premijera Benjamina Netanyahua da "odmah" podnese ostavku, ne čekajući završetak rata protiv palestinske militantne grupe Hamasa.

"Netanyahu bi trebao odmah otići... Trebamo promjene, Netanyahu ne može ostati premijer", rekao je Lapid u srijedu u intervjuu za izraelski novinski kanal N12.

"Ne možemo si dopustiti da vodimo dugotrajni rat pod premijerom koji je izgubio povjerenje naroda", dodao je.

Emir Spahić upao na predstavu Enisa Bešlagića, napravili show i nasmijali publiku jednom rečenicom

Emir Spahić upao na predstavu Enisa Bešlagića, napravili show i nasmijali publiku jednom rečenicom

Četiri dana nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra na Izrael, Netanyahu i drugi lider opozicije, Benny Gantz, objavili su dogovor o formiranju 'izvanredne vlade' za vrijeme trajanja rata.

Lapid je tada rekao da se neće pridružiti, optužujući izraelske vođe za 'nepopravljiv neuspjeh' u sprečavanju napada.

Ipak, Lapid, koji je vodio izraelsku koalicijsku vladu prije nego što je Netanyahu ponovno došao na vlast na izborima prošle godine, do sada nije tražio ostavku premijera od početka sukoba, prema izraelskim medijima.

U intervjuu za N12, Lapid nije pozvao na prijevremene izbore, već na glasanje nepovjerenja u parlamentu koje bi omogućilo formiranje nove vlade kojom bi predsjedao drugi član Netanyahuove stranke Likud.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije