Uživo: Izrael tvrdi - pronašli smo tunel Hamas ispod bolnice Al-Shifa

15
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izrael tvrdi - pronašli smo tunel Hamas ispod bolnice Al-Shifa
FOTO: AA / Bolnica u Gazi / Ilustracija

Izrael je 16. novembra nastavio s napadima na Pojas Gaze, a palestinsko ministarstvo zdravlja nije u mogućnosti da ažurira broj ubijenih Palestinaca zbog velikih problema u komunikaciji. 

Posljednje informacije kažu da se Izrael povukao iz bolnice Al Shifa, ali palestinska grupa Hamas to negira. 

Ključni podaci

Izdata naredba za raspisivanjem potjernice za Vukadinom Spasojevićem, osuđenim za ratne zločine

Izdata naredba za raspisivanjem potjernice za Vukadinom Spasojevićem, osuđenim za ratne zločine

  • UN donio rezoluciju o 'humanitarnoj pauzi' u Pojasu Gaze
  • IDF tvrdi da se povukao iz Al-Shifa bolnice
  • Održavaju se protesti porodica otetih Izraelaca u Tel Avivu
  • Izraelske snage privele 69 Palestinaca širom okupirane Zapadne obale
  • Izraelski tenkovi opkolili i bolnicu Al-Ahli
23:15

SAD i EU razmatraju UN-ove snage u Gazi?

Multinacionalne mirovne snage bit će raspoređene u Gazi nakon završetka rata u enklavi, rekli su izvori za Bloomberg.

Izvori su rekli da dužnosnici koji raspravljaju o ideji "priznaju da ostaju velika pitanja o tome da li bi takva operacija bila izvediva u Gazi", posebno u svjetlu izraelskog skepticizma, navodi Bloomberg.

Nom dužnosnici vjeruju da bi povećanje izgleda za UN-ove snage moglo potaknuti Izrael da prekine svoj napad na Gazu, koji je doveo do više od 11.000 mrtvih i humanitarne katastrofe. Anonimni izraelski dužnosnici rekli su Bloombergu da su skeptični da će snage UN-a biti učinkovite, te da bi izraelske snage od njih očekivale da mogu ući i izaći iz Gaze "po želji".

22:59

Palestinska grupa Hamas optužila je Ministarstvo obrane SAD-a za širenje "očigledno lažnog narativa".

U objavi na Telegramu, Hamas je također rekao da je Bidenova administracija odgovorna za "ratne zločine i genocid" koje su počinile izraelske snage, "jer ponavlja lažne tvrdnje Izraela da koristi bolnice u Gazi".

Washington, smatra Hamas, pruža pokriće Izraelu da nastavi s napadima na bolnice u Gazi, za koje je Hamas rekao da imaju za cilj raseliti Palestince u enklavi.

Povrijeđeni Palestinci u bolnici Aqsa, 15. novembar
FOTO: AA: Povrijeđeni Palestinci u bolnici Aqsa, 15. novembar
22:28

Svjetski program za hranu UN-a (WFP) upozorio je da se Pojas Gaze sada suočava s "masovnim" nedostatkom hrane i raširenom glađu, dok je gotovo cjelokupno stanovništvo palestinske enklave u "očajničkoj" potrebi za pomoć u hrani.

U izjavi u četvrtak, izvršna direktorica WFP-a Cindy McCain rekla je da su zalihe hrane i vode "gotovo nepostojeće" u Gazi, a "samo djelić" pomoći koja je potrebna stiže do teritorija preko granica.

21:47

Granata je pogodila obiteljsku kuću u al-Qarari, istočno od Khan Younisa, u južnoj Gazi, javlja reporter Al Jazeere.

Video koji je pogledala i potvrdila Al Jazeera prikazuje neke od mrtvih, uključujući djevojčicu i bebu, u dječjoj bolnici al-Nasr.

Napad u četvrtak navečer dogodio se dan nakon što je izraelska vojska bacila letke na al-Qararu i obližnja područja upozoravajući stanovnike da se evakuiraju u "poznata skloništa". Izrael je ranije rekao Palestincima u sjevernoj Gazi da se presele na jug zbog vlastite sigurnosti, ali bombardiranje tog područja nije prestalo.

"Može li mi neko reći gdje su ta poznata skloništa?" pitaju se Palestinci.

21:13

Izraelska vojska je u posljednjih 30 minuta rekla da je otkrila Hamasov tunel i vozilo s oružjem u bolničkom kompleksu Al Shifa u Gazi, javlja Reuters.

"U bolnici Shifa, vojnici IDF-a pronašli su operativno okno tunela i vozilo koje je sadržavalo veliki broj oružja", saopćila je vojska koristeći akronim IDF za Izraelske odbrambene snage.

Vojska je također objavila video snimke i fotografije tunelskog okna i oružja. Ofir Gendelman, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, objavio je kratki video isječak na X, platformi ranije poznatoj kao Twitter:

20:33

UNRWA kaže da od sutra nema isporuka pomoći u Gazu

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) priopćila je da u petak neće biti isporuka pomoći u Gazu s prijelaza Rafah. Sve komunikacije u Gazi su prekinute zbog nedostatka goriva, stoji u priopćenju UNRWA-e. To onemogućuje upravljanje ili koordinaciju konvoja humanitarne pomoći.

Juliette Touma, direktorica komunikacija UNRWA-e, rekla je da agencija od sutra neće moći slati kamione da pokupe pomoć za stanovnike Gaze s granice s Egiptom.

"Upozoravali smo na utjecaj opsade na živote ljudi", rekao je Touma za BBC, "čini se da su naši pozivi naišli na uši koje ne čuju".

19:57

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da su pronašle tijelo Yehudite Weiss (65), jedne od oko 240 talaca koje su uzeli militanti Hamasa tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Tijelo je izvučeno iz zgrade u blizini bolnice al-Shifa u gradu Gazi, priopćio je IDF u četvrtak. Doneseno je u Izrael na identifikaciju i obitelj je obaviještena, rečeno je. Weiss, majka petero djece, oteta je iz kibuca Be'eri 7. oktobra, izvijestio je Times of Israel. Njen muž, Shmulik Weiss, pronađen je ubijen u sigurnoj sobi njihove kuće.

IDF nije dao više detalja o uzroku smrti. U izjavi IDF-a stoji:

"Tijelo Yehudite Weiss, koju je otela teroristička organizacija Hamas, vojnici IDF-a izvukli su iz objekta uz bolnicu Shifa u Pojasu Gaze i prebacili je na izraelski teritorij. U objektu u kojem se nalazila Yehudit također je pronađena vojna oprema uključujući kalašnjikov i RPG-ove."

19:02

Vlada u Pojasu Gaze saopćila je večeras da se više od 7.000 raseljenih osoba, pacijenata i medicinskog osoblja u bolnici Al-Shifa suočava sa smrću zbog nedostatka vode i hrane u kompleksu koji je okupirala izraelska vojska. Iz vladinog ureda za medije saopćeno je da u bolnici Al-Shifa nema vode, hrane i mlijeka za djecu.

"Nema vode ni hrane u bolnici Al-Shifa, gdje je smješteno 650 pacijenata i oko 7.000 raseljenih osoba", navodi se u saopćenju iz Gaze.

Izraelska vojska onesposobila je vozila u kompleksu bolnice Al-Shifa i spriječila izlazak medicinskog osoblja i pacijenata: "Situacija u bolnici Al-Shifa je veoma opasna. Pozivamo na hitnu intervenciju kako bi se spasili ljudi u bolnici."

18:33

Indonezijska bolnica u sjevernom dijelu Gaze potpuno je zatvorena, a oko 45 pacijenata kojima je hitno potrebna operacija ostavljeno je u prijemnom dijelu, rekao je šef bolnice Atef al-Kahlout za Al Jazeeru.

"Indonezijska bolnica potpuno je prestala raditi", rekao je Kahlout. "Zbog naše nemogućnosti da primimo pacijente iz Gaze i sjevera, objavljujemo da je bolnica u potpunosti prestala s radom."

18:14

Stižu izvještaji o pucnjavi u bolnici al-Shifa u Gazi danas, a izraelski vojni dužnosnik potvrdio je da su njihovi komandosi pretraživali kompleks.

Novinar BBC-ja citira jednog od njihovih izvora: "Vojnici su posvuda, pucaju na sve strane."

Rekao je da su vojnici "upali u sve odjele" bolnice, uništivši južni dio zida zgrade i desetke automobila. Također je rekao da su u kompleks dovezeni oklopni buldožeri.

17:47

Gaza, prije i poslije izraelskih napada koji su počeli 7. oktobra:

17:19

Glavni diplomat Europske unije Josep Borrell poručio je Izraelu da ne dozvoli da ih "pojede bijes" nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Borrell je razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom nakon obilaska izraelskog kibuca Be'eri u četvrtak. Borrell je rekao da je ondje "kako bi izrazio solidarnost Europske unije s izraelskim narodom" i pozvao na "momentalno" oslobađanje talaca u Gazi.

"Ništa ne opravdava ono što su teroristi iz Hamasa učinili ovdje i na drugim mjestima 7. oktobra. Ništa ne opravdava otimanje žena, djece, staraca iz njihovih domova i uzimanje istih za taoce", rekao je. "Razumijem vaš bijes. Ali dopustite mi da vas zamolim da vas taj bijes ne pojede", rekao je Borrell, opisujući ovo kao savjet koji bi dao "najbolji prijatelj Izraela".

"Ono što čini razliku između civiliziranog društva i terorističke skupine je poštivanje ljudskog života", dodao je dužnosnik EU te rekao da, iako EU priznaje pravo Izraela da se brani, svaki odgovor mora biti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

"Nedaleko odavde je Gaza. A jedan užas ne opravdava drugi. Proteklih sedmica stradali su nevini civili, uključujući hiljade djece", dodao je Borrell.

16:51

Sutka Selimović-Albarawy, bosanskohercegovačka državljanka koja je sinoć evakuirana iz Gaze, izjavila je kako se riječima ne može opisati užas kroz koji su prošli tokom izraelskog bombardiranja Gaze, te kako nisu vjerovali da će preživjeti.

Selimović-Albarawy, koja živi u Gazi posljednje 33 godine, sinoć je evakuirana iz Gaze zajedno s još 35 državljana BiH, a trenutno se nalazi u Kairu, glavnom gradu Egipta.

16:23

Bolnica Al-Ahil u Pojasu Gaze trenutno je pod opsadom izraelskih tenkova, napisao je palestinski Crveni polumjesec u izjavi na Facebooku. Organizacija je rekla da se njihovi timovi ne mogu kretati kako bi došli do i zbrinuli ranjene.

Prošlog mjeseca, eksplozija, za koju Izrael negira odgovornost, pogodila je bolnicu, ubivši najmanje 500 ljudi.

🚨 Israeli military tanks besiege Al-Ahli Baptist hospital in Gaza, and violent attack is underway. 🚑PRCS teams are...

Posted by ‎Palestine Red Crescent society الهلال الاحمر الفلسطيني‎ on Thursday, November 16, 2023
16:01

Sve telekomunikacijske usluge u Pojasu Gaze pale su jer su iscrpljeni svi izvori energije koji održavaju mrežu, objavile su u četvrtak glavne telekomunikacijske tvrtke u Gazi Paltel i Jawwal.

15:38

IDF kaže da je preuzeo ‘operativnu kontrolu’ nad lukom u Gazi

Izraelska vojska je saopćila u četvrtak, 16. novembar, da je preuzela “operativnu kontrolu” nad lukom u Gazi, važnom infrastrukturom na sjeveru palestinskog teritorija, 41. dana rata Izraela i islamističkog pokreta Hamasa.

U zajedničkoj operaciji oklopnih i pomorskih snaga “ovih dana” preuzeta je “operativna kontrola nad lukom u Gazi koju je kontrolirala teroristička organizacija Hamas”, ističe vojska u saopćenju.

Dodaje da se palestinski pokret koristio njome “kao obučnim središtem za svoje specijalne pomorske jedinice kako bi planirali i izvodili terorističke napade na moru”.

15:00

Hrvatski sabor odbio zaključke Možemo kojima traži prekid rata u Gazi

Hrvatski sabor u četvrtak, 15. novembra, je većinom glasova prihvatio izvještaj predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o održanim sastancima Europskoga vijeća u razdoblju od aprila do oktobra 2023. i odbio zaključke Možemo kojima traži prekid rata u Gazi.

Sabor je većinom glasova odbio zaključke Kluba Možemo! kojim bi se vlada Hrvatske obavezala da u okviru Europskog vijeća zahtjeva trenutni prekid vatre i svih vojnih aktivnosti u Gazi.

Možemo! traži i snažnije zagovaranje otvaranja humanitarnih koridora, podržavanje otvaranje istrage ratnih zločina nad civilima u Gazi i Izraelu, prestanak okupacije palestinskih teritorija te da se krene prema diplomatskom rješenju, što je rješenje o dvije države.

14:35

Dio stručnjaka UN-a upozorio na mogući genocid protiv palestinskog naroda

Grupa stručnjaka UN-a upozorava na mogući genocid protiv palestinskog naroda.

Duboko smo uznemireni jer vlade nisu uslišale naš poziv i provele trenutni prekid vatre. Također nas brine podrška određenih vlada izraelskoj strategiji ratovanja protiv opkoljenog stanovništva Gaze i to što se međunarodni sustav nije mogao mobilizirati kako bi se spriječio genocid”, navode stručnjaci.

14:00

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se oglasilo na društvenim mrežama te otkrilo kako su uspjeli kontaktirati građane BiH koji se još nalaze u Pojasu Gaze. 

Kako su naveli u objavi na društvenoj mreži X, radi se o ukupno šest osoba

"MVP BiH uspjelo je stupiti u kontakt sa šest osoba sa spiska koje sinoć nisu uspjele doći do graničnog prelaza Rafah", rečeno je iz ministarstva.

Dodali su da su u pitanju dva muškarca, dvije žene te dvoje djece.

13:43

Porodice talaca nastavljaju marš do Netanyahuovog ureda

Porodice talaca koje je Hamas uzeo u napadu na Izrael 7. oktobra nastavljaju marš od Tel Aviva do ureda Benjamina Netanyahua u Jeruzalemu i mole za oslobađanje svojih najmilijih zatočenih u Gazi.

Marš je započeo u utorak, 14. novembra, i dugačak je 64 kilometra. Porodice namjeravaju marširati između dva grada tokom pet dana, usput kampirajući u šatorima i stižući ispred Netanyahuova ureda u subotu.

Članovi porodice drže postere svojih najmilijih, a mnogi nose majice kratkih rukava s licima talaca i natpisom “odmah dovedite (ime zarobljenika) kući!”

13:00

Bolnica Al-Ahli jedina funkcionalna u gradu Gazi

Al-Ahli jedina je funkcionalna bolnica u gradu Gazi uprkos nedostatku opreme i medicinskog materijala, prenosi Anadolija.

Ahmad Al-Louh, direktor operacija i hitne pomoći u bolnici Al-Ahli Baptist, u razgovoru za Anadoliju rekao da bolnica pruža prvu pomoć, a zatim povrijeđeni moraju čekati u dugom redu za medicinsku operaciju.

Prema njegovim riječima, u trenutnoj situaciji bolnica i njeno medicinsko osoblje ne mogu da pruže adekvatne zdravstvene usluge.

Al-Louh je rekao da je biblioteka bolnice pretvorena je u prijemnu sobu za pacijente i previjanje rana.

“Svi smo izloženi opasnosti, svakog dana i svakog trenutka”, dodao je.

12:41

Izraelska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad lukom u Gazi

Izraelska vojska je saopćila da je preuzela kontrolu nad lukom u Gazi, dodajući da su “sve zgrade u tom području očišćene”.

Vojska je također navela da je tokom operacije ubijeno najmanje deset Hamasovih boraca, te da je uništeno deset tunela.

Nije bilo moguće nezavisno provjeriti ovu informaciju.

12:14

Izraelska hitna služba postavila je na društvenoj mreži X video koji prikazuje situaciju nakon pucnjave na kontrolnoj tački Tuneli u blizini Jerusalema.

Navode da su četiri osobe hospitalizirane zbog ranjavanja, a tri zbog “stresa”.

11:30

Izraelske snage privele 69 Palestinaca širom okupirane Zapadne obale

Izraelske snage privele su 69 Palestinaca u racijama širom okupirane Zapadne obale.

Među njima je četvero braće i sestara koji su držani kao taoci u selu Kufr Rai u blizini Jenina kako bi prisilili drugog brata da se preda, izvijestila je WAFA.

10:55

Više od 50 britanskih laburističkih zastupnika glasalo za prekid vatre u Gazi

Deseci britanskih opozicionih zastupnika glasali su za poziv na prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi, naglašavajući sve veću nelagodu unutar parlamentarnih redova u vezi s vanjskopolitičkim stavom Velike Britanije.

Grupa od 56 zastupnika Laburističke stranke išla je u srijedu, 15. novembra, protiv stranačke linije glasanjem za izmjenu vladinog zakonodavnog programa kako bi se službeno pozvalo na prekid vatre u Gazi.

10:20

Šef UN-a za ljudska prava: Epidemije bolesti i glad ‘neizbježni’ u Gazi

Visoki povjerenik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk izvijestio je države o svom nedavnom putovanju u Egipat i Jordan.

Govoreći u UN-u u Ženevi, Turk je upozorio na posljedice nestašice hrane, goriva i medicinskih potrepština u Gazi.

“Izgleda da su masovne epidemije zaraznih bolesti i glad neizbježni”, rekao je.

Turk je također govorio o porastu napada doseljenika na Palestince i još jednom pozvao na prekid vatre.

9:40

U Jerusalemu je jutros došlo do masovne pucnjave. 

Kako je saopštila izraelska policija, tri napadača su ubijena. 

Više o tome čitajte OVDJE

8:42

Najmanje pet osoba je povrijeđeno u navodnom napadu u Jeruzalemu, prema nacionalnoj službi hitne pomoći Izraela.

Magen David Adom je saopćio da su hitne medicinske službe pružale pomoć povrijeđenima, uključujući jednu osobu u kritičnom stanju.

Napadač je ubijen, dodao je.

8:29

Ispred ambasade Izraela u Japanu došlo je do prave drame. 

Neimenovani muškarac se zabio automobilom u barikade postavljene zbog protesta koji se održavaju ispred ove ambasade. 

Jedan policajac je povrijeđen. Kako se navodi dalje, muškarac je uhapšen, a povod još nije potvrđen. 

8:01

Izraelska vojska tvrdi da je bombardovala kuću političkog lidera Hamasa, Ismaila Haniyeha, u Gazi, iako se on trenutno nalazi izvan ovog teritorija.

Nije jasno da li je bilo koga u zgradi kada je pogodila.

Ovo je drugi put da je Haniyehov dom navodno pogođen. 4. novembra, Radio Al-Aqsa izvijestio je da je izraelski dron ispalio raketu na Haniyehovu kuću.

Lider se nalazi izvan Gaze od 2019. godine, a boravi između Turske i Katara.

7:41

U intervjuu za Financial Times, predsjednik Izraela Isaac Herzog je izjavio da će Izrael morati imati "vrlo snažnu" silu u Gazi nakon što porazi Hamas kako bi spriječio grupu da ponovno upravlja opsadnim enklavom.

"Ako se povučemo, ko će preuzeti kontrolu? Ne možemo ostaviti prazninu. Moramo razmisliti o mehanizmu; mnogo ideja se baca u zrak", rekao je Isaac Herzog, koji nema izvršne ovlasti.

"No niko neće htjeti pretvoriti ovo mjesto, Gazu, ponovno u terorističku bazu", dodao je Herzog.

7:11

U Washingtonu, ispred sjedišta Demokratske stranke, došlo je do velikog sukoba. 

Održavao se protest za primirje u Pojasu Gaze, a policija je pokušala da spriječi okupljanje. 

Više o tome pronađite na linku OVDJE

6:40

Tokom noći su se nastavili napadi Izraela na Pojas Gaze. 

Ipak, zbog problema u telekomunikacijama, palestinsko ministarstvo zdravlja već peti dan nema informacije o ubijenim Palestincima

U isto vrijeme, glavne telekomunikacijske firme u Pojasu Gaze upozoravaju da će zbog nedostatka goriva 'u narednim satima doći do potpune telekomunikacijske blokade'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije