Evo koliko će trajati primirje. Izrael objavio detaljan plan razmjene talaca

1
Radiosarajevo.ba
Evo koliko će trajati primirje. Izrael objavio detaljan plan razmjene talaca
FOTO: AA / Bombardovanje Gaze

Izraelski kabinet zvanično je u srijedu, 22. novembra, objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca.
 
Katar je potvrdio sporazum o privremenom prekidu vatre između Izraela i Hamasa rekavši da će vrijeme početka biti objavljeno u naredna 24 sata i da je Izrael pristao na četiri dana prekida vatre, uz mogućnost produženja.

U objavi se navodi da će sporazumom biti omogućeno oslobađanje otprilike 50 talaca, od oko 240 ljudi otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, prenosi Times of Israel.

Jordan se nada da će primirje dogovoreno između Izraela i Hamasa spriječiti gađanje Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Britanski šef diplomatije David Cameron rekao je da je sporazum "ključni korak" i da će pomoći da se donese "olakšanje porodicama talaca" i riješi "humanitarna kriza u Gazi".

Ministrica vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna rekla je da se nada da će francuski državljani biti među prvim oslobođenim taocima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je pozdravila je sporazum.

"Europska komisija će učiniti sve da iskoristi ovu pauzu za humanitarni talas u Gazi", rekla je ona.

Kina i Rusija su također pozdravile privremeno primirje. Ministarstvo vanjskih poslova Kine je navelo da se nada da će pomoći u ublažavanju humanitarne krize u Gazi.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije