Uživo: Izraelska vojska tvrdi - Gaza je sada podijeljena na dva dijela

12
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izraelska vojska tvrdi - Gaza je sada podijeljena na dva dijela
FOTO: AA / Novi napadi na Gazu, 5. novembar 2023.

Izraelske obrambene snage (IDF) saopćile su u nedjelju, 5. novembra, da će omogućiti ljudima u Gazi da se kreću prema jugu duž određenih ulica.

Ključni podaci:

  • Gazi ponovo prekinute sve internetske veze
  • U izraelskom napadu na izbjeglički kamp Al Maghazi ubijen 51 Palestinac
  • Izraelska vojska saopćila da će omogućiti četverosatnu evakuaciju civila u Gazi
  • Blinken i Abbas nenajavljeno se sastali na Zapadnoj obali
  • Papa Franjo ponovo pozvao na prekid vatre u Gazi

Podsjetimo, u sukobu je ubijeno više od 10.700 ljudi, među kojima najmanje 9.488 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca.

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

21:55

Suspendovan izraelski ministar

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suspendirao je ministra ostavštine sa sjednica vlade na neodređeno vrijeme, saopćio je premijerov ured.

U saopćenju Netanyahuov ured je rekao da "izjave ministra Amichaija Eliyahua nisu utemeljene na stvarnosti".

Ranije u nedjelju Eliyahu, ministar krajnje desne stranke Otzma Yehudit, rekao je da je bacanje "nuklearne bombe" na Pojas Gaze "opcija", prema dnevnom listu Times of Israel.

21:12

Izrael: Gaza je sada podijeljena na dva dijela

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u nedjelju da su podijelili blokirani Pojas Gaze na dva dijela i potpuno opkolili grad Gazu.

"Sada postoji sjeverna Gaza i južna Gaza", rekao je Hagari, navodeći da su izraelske snage potpuno opkolile grad Gazu.

Hagari je naveo da će također dozvoliti palestinskim civilima na sjeveru Gaze da pređu na jug.

Odgovarajući na pitanje o napadima na Gazu, Hagari je istakao da izraelske snage trenutno izvode značajne napade u regionu.

20:26

Izrael bombardovao izbjeglički kamp Al-Shati

Izraelske snage nastavile su kasno u nedjelju izvoditi zračne napade na Pojas Gaze, a na meti je večeras ponovo bio izbjeglički kamp Al-Shati na zapadu grada Gaze.

Medicinski izvori potvrdili su za Anadoliju da su izraelski zračni napadi prouzrokovali značajne žrtve, potpuno uništivši stambeni blok u izbjegličkom kampu Al-Shati u opkoljenom gradu Gaze.

Više o tome na linku:

18:21

Gazi ponovo prekinute sve internetske veze

Palestinska telekomunikacijska kompanija Paltel saopćila je da su sve komunikacijske i internetske usluge ponovno prekinute unutar Pojasa Gaze.

"Glavne rute koje su prethodno bile prekinute, ponovo su prekinute s izraelske strane", navedeno je u saopćenju.

Paltel je najveća telekomunikacijska kompanija u Gazi.

Ranije tokom sedmice, Paltel je rekao da se usluge interneta i mobilne telefonije postupno obnavljaju u Gazi nakon "potpunog prekida" koji je trajao nekoliko sati.

17:43

Hezbollah pogodio kamion pun izraelskih vojnika, Izrael odgovorio ubistvom djece i novinara

Libanski pokret Hezbollah kaže da je gađao izraelsko vojno vozilo preko granice navođenim projektilima, ubivši i ranivši one koji su bili u njemu.

Izraelska vojska potvrdila je da je protutenkovski projektil ispaljen iz Libana na Yiftah u sjevernom Izraelu i rekao da gađa izvore vatre.

Kako javljaju lokalni mediji, Izrael je zatim gađao automobil u Libanu, a ubijena su dva novinara i troje djece.

16:44

Papa Franjo ponovo pozvao na prekid vatre u Gazi

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u nedjelju je ponovo pozvao na prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, navodi Vatican News.

U jeku tekućih izraelskih napada na Gazu, papa je ponovo apelovao na prekid vatre, kao i na oslobađanje izraelskih talaca koje drži palestinska grupa Hamas.

"Preklinjem vas da prestanete, u ime Boga... prekinite vatru", rekao je papa Franjo u Vatikanu uoči molitve Angelus.

Papa je izrazio nadu da se "traži svaki mogući put" kako bi se izbjegla eskalacija sukoba, pružila pomoć ranjenicima i isporučila pomoć stanovništvu Gaze, gdje je "humanitarna situacija izuzetno teška".

"Možemo li razmišljati o djeci, svoj djeci uključenoj u ovaj rat, kao i u Ukrajini i drugim sukobima: mi na ovaj način ubijamo njihovu budućnost. Pomolimo se da imamo snage reći dosta", dodao je papa Franjo.

16:15

Netanhayu: Nema prekida vatre bez oslobađanja zarobljenika iz Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da neće ići na prekid vatre dok ne budu oslobođeni zatvorenici koje palestinske grupe drže u blokiranom Pojasu Gaze.

Netanyahu je posjetio zračnu bazu izraelskih snaga na jugu te zemlje.

Izraelski premijer je potom izjavio da neće biti primirja dok zarobljenici koje drže palestinske grupe ne budu pušteni.

"To smo poručili i svojim neprijateljima i prijateljima", kazao je Netanyahu.

Netanyahu je dao slične izjave i nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Tel Avivu prije dva dana.

15:37

Blinken i Abbas nenajavljeno se sastali na Zapadnoj obali

Američki državni sekretar Antony Blinken nenajavljeno je posjetio okupiranu Zapadnu obalu gdje se susreo s predsjednikom Palestinske samouprave.

Blinken i Mahmud Abas sastali su se u Ramali, neslužbenoj prijestolnici Zapadne obale.

Dok Izrael nastavlja zračnu kampanju na Pojas Gaze, čiji su dužnosnici objavili da je tamo ubijeno 9.500 ljudi, američki državni sekretar odbio je u subotu pozive na primirje arapskih dužnosnika nakon što je dan ranije od Izraela, neuspješno, zatražio više ograničenih prekida vatre.

13:45

Izraelska vojska povukla se u subotu, 4. novembra, iz sjevernih područja Pojasa Gaze usred žestokih borbi s palestinskim borcima u kojima je desetine izraelskih vojnika poginulo ili ranjeno.

Do povlačenja dolazi nakon što je Izrael posljednjih dana napredovao unutar Pojasa Gaze iz nekoliko smjerova, prenosi Anadolija.

Vojska se suočava sa žestokim otporom palestinskih boraca na nekoliko tačaka u Gazi.

Izraelski ratni avioni, artiljerija i ratni brodovi pojačali su napade na grad Gazu i sjeverni dio Pojasa Gaze.

S druge strane, naoružano krilo Hamasa, Brigade Al-Qassam, saopćilo je da je napalo izraelske vojnike, oklopna vozila i tenkove raketnim granatama, posebno u sjevernom dijelu grada Gaze.

12:59

Abbas poziva na trenutni prekid vatre u Gazi

Tokom sastanka, predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu rekao da mora doći do "trenutnog prekida vatre" i dozvoliti humanitarnoj pomoći da uđe u Pojas Gaze, izjavio je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh za Reuters.

Prema palestinskoj zvaničnoj novinskoj agenciji, rekao je Blinkenu: "Nemam riječi da opišem genocid i razaranje koje je pretrpio naš palestinski narod u Gazi od strane izraelskog ratnog stroja, bez poštovanja principa međunarodnog prava."

[facebook]https://www.facebook.com/photo?fbid=297424939824368&set=a.100641289502735[/facebook]

Ovo vodi sličnim zahtjevima arapskih država.

Blinken je u subotu, 4. novembra, odbacio ideju o primirju tokom zajedničke konferencije za novinare s jordanskim i egipatskim ministrima vanjskih poslova, rekavši da bi to omogućilo Hamasu da se ponovno organizira i umjesto toga pozvao na humanitarni prekid.

12:28

Antony Blinken u Ramallahu posjetio predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa

Američki državni sekretar Antony Blinken je napravio neočekivanu posjetu gradu Ramallah na Zapadnoj obali, gdje se sastao s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom.

Sekretar je u nedjelju ujutro, 5. novmebra, letio iz Ammana za Tel Aviv i putovao 90 minuta do grada na Zapadnoj obali u koloni oklopnih vozila i SUV vozila sa zatamnjenim staklima.

"Ja sam među novinarima koji putuju s Blinkenom. Na autocesti smo prošli pored nekoliko židovskih naselja na Zapadnoj obali, prepoznatljivih po visokim zidovima i bodljikavoj žici", saopštio je Anthony Zurcher za BBC.

"Vijest o posjeti sekretara proširila se po Zapadnoj obali i prije njegovog dolaska - što je izazvalo zabrinutost u američkoj pratnji s obzirom na napetu situaciju u regiji.

Prelazak u Zapadnu obalu na koji smo ušli označen je kao industrijski prelaz, ali se također koristi kao VIP ulaz. Međutim, bilo je tiho. Na palestinskoj strani, redao se broj velikih kamiona čekajući da pređu", objasnio je.

11:13

Druga grupa Hrvata stigla iz Gaze: 'To nije rat, to je masakr protiv djece i civila'

Druga grupa hrvatskih državljana evakuiranih iz Gaze stigla je u Hrvatsku u nedjelju ujutro, 5. novembra.

Treća grupa hrvatskih državljana stiže poslijepodne u nedjelju. S njima je u Kairu uoči polaska bio i ambasador Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak, zadužen i za pojas Gaze.

Jedan od evakuiranih u četiri rečenice opisao užas koji se dešava u #Gaza Pročitajte - niko ne može ostati imun na njegove riječi #Hrvatska #Izrael

Posted by Radio Sarajevo on Sunday, November 5, 2023

U Hrvatsku je stigao dio od 22 hrvatska državljana od njih 23 koji su proteklih dana evakuirani iz ratnom zahvaćenog područja Gaze, a na put prema Zagrebu čekali su u Kairu.

Ambasador Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak za 24sata je istakao kako je prema njihovim saznanjima u Gazi ukupno 47 osoba koje imaju i hrvatsko državljanstvo.

Više pročitajte na linku ISPOD:

Druga grupa Hrvata stigla iz Gaze: 'To nije rat, to je masakr protiv djece i civila'

Druga grupa Hrvata stigla iz Gaze: 'To nije rat, to je masakr protiv djece i civila'

10:31

Joe Biden dao naznaku o napretku humanitarnog prekida u sukobu Hamas-Izrael

Predsjednik Joe Biden dao je naznaku da je možda došlo do određenog napretka prema humanitarnom prekidu u sukobu Izrael-Hamas.

Novinari su u subotu, 4. novembra, pitali Bidena da li postoji napredak u postizanju prekida.

Predsjednik SAD jednostavno je rekao "da" i podigao palac dok je napuštao crkvu u Delawaru.

Prošle sedmice, Biden je pozvao na "prekid" borbe u Gazi. Odgovarajući na nekoga ko ga je prekinuo na događaju u Minneapolisu, rekao je: "Mislim da nam je potreban prekid" kako bi taoci mogli izaći.

Trenutno se američki državni sekretar Antony Blinken nalazi na Bliskom istoku i razgovara s liderima o humanitarnom prekidu, prenosi BBC.

09:41

U izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Al-Maghazi ubijen 51 Palestinac

Najmanje 51 Palestinac ubijen je u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Al-Maghazi u subotu u ponoć, 5. novembra, u centralnom Pojasu Gaze, javila je palestinska zvanična novinska agencija WAFA, prenosi Anadolija.

Navodi se da su izraelski ratni avioni gađali kuću porodice Sam'an u kampu Al-Maghazi, ranivši na desetine osoba.

WAFA je dodala da su većina žrtava djeca i žene.

Izraelsko bombardovanje uništilo je kuću i nanijelo ozbiljnu štetu susjednim stambenim objektima i infrastrukturi.

08:57

Protest ispred kuće Benjamina Netanyahua

Policija je u subotu, 4. novembra, obuzdavala prosvjednike ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua usred porasta nezadovljstva građana zbog propusta koji su doveli do prošlomjesečnog smrtonosnog napada organizacije Hamas na zajednice oko Pojasa Gaze.

Mašući bijelo-plavim izraelskim zastavama i izvikujući "Zatvor, odmah!", stotine ljudi su se gurale kroz policijske barijere oko Netanyahuove rezidencije u Jeruzalemu.

Protest, održan na dan objavljivanja rezultata ankete prema kojoj tri četvrtine Izraelaca smatra da bi Netanyahu trebao odstupiti, pokazao je sve veće nezadovoljstvo građana njihovim političkim vođama.

Netanyahu do sada nije preuzeo osobnu odgovornost za propuste koji su omogućili iznenadni napad u kojem su stotine pripadnika Hamasa upali na jug Izraela 7. oktobra, ubili više od 1.400 ljudi i uzeli najmanje 240 talaca.

Više pročitajte na linku ISPOD:

Opći haos pred kućom Benjamina Netanyahua, policija stigla na konjima: ‘Zatvor, odmah!'

Opći haos pred kućom Benjamina Netanyahua, policija stigla na konjima: ‘Zatvor, odmah!'

08:40

Na propalestinskom skupu u Melbournu učestvovalo 20.000 ljudi

Prema policijskim zvaničnicima, oko 20 hiljada ljudi je u nedjelju, 5. novembra, učestvovalo na propalestinskom skupu u Melbournu, Australija.

Skup je protekao mirno, bez ikakvih problema ili hapšenja, prema izjavi višeg konstablja Adama Westa.

Skup je održan dan nakon što su hiljade demonstranata protestirale u Washingtonu, D.C. i u glavnim gradovima širom Evrope, pozivajući na prekid neprijateljstava.

Gomila pro-palestinskih demonstranata u subotu, 4. novembra, se okupila na Freedom Plazi u Washingtonu, D.C., dok su govornici tražili prekid vatre u Gazi i okončanje američke pomoći Izraelu.

07:47

Izraelska vojska saopćila da će omogućiti četverosatnu evakuaciju civila u Gazi

Izraelske obrambene snage (IDF) saopćile su da će omogućiti ljudima u Gazi da se kreću prema jugu duž određenih ulica u nedjelju, 5. novembra, iako su se njihovi vojnici našli pod vatrom u subotu dok su pokušavali osigurati siguran prolaz za civile.

Glavna ruta za evakuaciju bit će Salah Al-Deen ulica, u vremenu između 10 sati ujutro i dva sata poslijepodne po lokalnom vremenu, prema Avichay Adraeeu, glasnogovorniku IDF-a za arapske medije.

"Ukoliko vam je stalo do vaše sigurnosti i sigurnosti vaših najbližih, uputite se prema jugu prema našim uputama. Budite sigurni da lideri Hamasa već brinu o svojoj zaštiti", rekao je Adraee.

07:23

Poginulo desetine ljudi u izraelskom napadu na Al-Maghazi

Desetine ljudi je poginulo, a mnogi su povrijeđeni u eksploziji u izbjegličkom kampu Al-Maghazi u srednjem dijelu Pojasu Gaze kasno u subotu navečer, prema izjavi zvaničnika u obližnjoj bolnici.

Dr. Khalil Al-Daqran, šef sestre u bolnici Al-Aqsa Martyr's u Deir Al-Balahu, izjavio je za CNN da je vidio najmanje 33 tijela koja su rezultat, kako tvrdi, izraelskog zračnog napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije