Uživo: Izrael i Hamas postigli dogovor o privremenom prekidu vatre, oglasio se Biden

13
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izrael i Hamas postigli dogovor o privremenom prekidu vatre, oglasio se Biden
FOTO: AA / Gaza: Raste broj žrtava

I danas, 22. novembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, a 30.000 je ranjeno od 7. oktobra, kada je Izrael pokrenuo napade na Gazu.

Najmanje 5.500 poginulih su djeca, a 3.500 žene, saopćio je vladin ured za medije u Gazi.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Ključni događaji:

  • Katar: Početak primirja bit će objavljen u roku od 24 sata
  • Vlada Izraela podržala je dogovor s Hamasom
  • Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je sporazum o privremenom prekidu vatre

23:12

Prema Izraelskom vijeću za nacionalnu sigurnost, nijedan taoc neće biti pušten prije petka, 24. novembra.

"Razgovori o oslobađanju naših talaca napreduju i traju", navodi se u saopćenju Vijeća. "Početak procesa oslobađanja dogodit će se u skladu s izvornim dogovorom između obiju strana, a ne prije petka."

Prethodno se očekivalo da će prva izdanja biti već u četvrtak. Nije naveden razlog za očigledno kašnjenje.

Izraelska vlada je rano u srijedu, 21. novembra, odobrila sporazum o oslobađanju talaca koje je zarobio Hamas u zamjenu za četverodnevno primirje u Gazi.

22:15

Dogovor o taocima ne uključuje "oslobađanje ubica", rekao je u srijedu, 22. novembra, izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkrivajući više detalja iz sporazuma.

Većina Izraelaca pozdravila je sporazum, ali neki su izrazili zabrinutost da bi počinitelji smrtonosnih napada na Izraelce mogli biti među popisima Palestinaca koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora.

Velika većina Palestinaca koji su navedeni kao podobni za puštanje na slobodu su muški tinejdžeri u dobi od 16 do 18 godina – djeca prema definiciji Ujedinjenih naroda – iako nekolicina njih ima samo 14 godina. Oko 33 su žene, prema prebrojavanju CNN-a.

Netanyahu je zasluge za uspjeh sporazuma pripisao kombinaciji izraelskog "non-stop masovnog vojnog pritiska" na Hamas i "teškog" diplomatskog pritiska koji je Izrael primijenio da oslobodi taoce koje je uzela militantna skupina.

"Vodili smo teške pregovore, borili se da poboljšamo sporazum", rekao je.

Rekao je da je u srijedu razgovarao s američkim predsjednikom Joe Bidenom i zahvalio mu što je "djelovao, na moj zahtjev, vis-à-vis posrednika, kako bi se postiglo značajno poboljšanje sporazuma, a takvo poboljšanje je doista postignuto".

"Vjerujem da će ova kombinacija [diplomatskih i vojnih napora] omogućiti oslobađanje dodatnih talaca u sljedećim fazama", rekao je premijer.

21:36

Na konferenciji za novinare koja je uglavnom bila posvećena obećanjima da će se rat u Gazi nastaviti nakon privremenog primirja, premijer Izraela Benjamin Netanyahu se osvrnuo na kritike zbog puštanja palestinskih zatvorenika.

Očekuje se da će oko 150 palestinskih žena i djece biti pušteni kao dio sporazuma; većina djece optužena je za manje ozbiljne zločine, poput bacanja kamenja i oštećenja imovine.

Netanyahu je novinarima rekao da oni koji će biti pušteni "nisu ubice", ali su ipak "loši ljudi" i obećao je da će Izrael učiniti sve da osigura da pušteni ne predstavljaju prijetnju Izraelcima.

Izrael je jedina zemlja na svijetu koja redovito sudi djeci pred vojnim sudovima.

20:43

Iran upozorava da će se rat proširiti ako primirje ne bude produženo.

Rat u Gazi može se proširiti na širi Bliski istok, upozorava iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian nakon sedmica sukoba koji već vode do nasilja između Izraela i Hezbollaha.

Amirabdollahian je upozorio u izjavama za Al Mayadeen.

Proiranske grupe širom regije napadale su Izrael i američke snage, dok su Sjedinjene Američke Države slale više vojnika na Bliski istok, kao i dva nosača aviona na istočni Mediteran.

19:42

Izraelskoj vladi se očekuje da će večeras primiti spisak zarobljenika koji će biti pušteni, prema izvještaju izraelskih medija.

Vlada Izraela još ne zna imena zarobljenika koji će biti pušteni ili koliko će ih biti pušteno u četvrtak, izvijestio je Haaretz.

Porodice otetih unaprijed neće biti obaviještene o njihovom puštanju. 

19:01

Ali Abu Shaheen, član političkog biroa pokreta 'Islamski Jihad', kaže da će se pridržavati humanitarne pauze ako Izrael recipročno postupi.

"Mi smo dio dogovora", rekao je portparol sa sjedištem u Libanonu. "Stalno se sastajemo, konzultujemo i koordiniramo s Hamasom."

18:31

Govoreći tokom konferencije za novinare nakon susreta pape Franje s Palestincima i izraelskim rođacima zarobljenika iz Gaze, Shireen Awwad Hilal je rekla da je vjerski lider koristio izraz 'genocid'.

"Kada smo podijelili priče o porodicama koje su ubijene u Gazi, spomenuo je 'Vidim genocid'", rekla je Hilal, koja predaje na Biblijskom koledžu u Betlehemu.

"Bilo je vrlo jasno da riječ genocid nije došla od nas. Došla je od Njegove Svetosti, pape Franje", dodala je, ističući da je svih deset palestinskih sudionika čulo kako je koristio tu riječ.

No, izjava koju je poslao vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni, u odgovoru na pitanje koje je novinar poslao porukom, tvrdi suprotno.

"Nisam svjestan da je (papa) koristio takvu riječ. Koristio je izraze koje je iznio tijekom opće audijencije i riječi koje u svakom slučaju predstavljaju strašnu situaciju koja se proživljava u Gazi", stoji u Brunijevoj izjavi.

17:45

Šefica UNICEF-a tvrdi da humanitarne pauze u Gazi "nisu dovoljne."

Izvršna direktorica Catherine Russell rekla je Vijeću sigurnosti UN-a da samo trenutno humanitarno primirje može "staviti kraj ovoj klanici" u Gazi.

"Da bi djeca preživjela, da bi humanitarni radnici ostali i učinkovito pružili pomoć, humanitarne pauze jednostavno nisu dovoljne", rekla je.

Opisala je Gazu kao najopasnije mjesto na svijetu za djecu i snažno se izjasnila protiv daljnjih izraelskih vojnih operacija na južnom dijelu pojasa.

Russell je govorila na sastanku Vijeća sigurnosti koji su sazvali UAE i Malta kako bi razgovarali o situaciji žena i djece u Gazi.

17:00

Izraelska vojska je u blizini Nablusa ubila palestinskog tinejdžera. 

Šesnaestogodišnjak je ubijen od strane izraelskih snaga tokom racije u gradu Burin blizu Nablusa na okupiranom Zapadnom bregu, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Svjedoci su rekli Al Jazeeri da su vojnici pucali na stanovnike tokom izbijanja sukoba.

16:12

SAD se protive raseljavanju stanovnika Gaze u drugu zemlju

Sjedinjene Države su protiv raseljavanja Palestinaca iz oštećenog Pojasa Gaze u drugu zemlju, rekao je u sredu, 22. novembra, njihov specijalni izaslanik za humanitarna pitanja na Bliskom istoku David Saterfield za libanski javni servis Al-Jadeed.

Saterfield je kazao da stanovnicima Gaze, raseljenim na jug pojasa zbog izraelskih vojnih operacija, "mora biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama na severu što je pre moguće".

On je dodao da SAD "žele da Izrael uspe u svojoj kampanji" i upozorio libanski Hezbolah da zaustavi raketnu vatru na Izrael ako želi da izbegne eskalaciju.

15:00

Detalji sporazuma: Hamas će svakog dana objaviti spisak desetak imena zarobljenika

Sporazum o primirju ima podršku velikog dijela izraelske države, javlja Al Jazeerin reporter Rory Challands iz okupiranog istočnog Jerusalema.

Opšti politički stav u Izraelu je da je ovo težak ali potreban potez.

“Ratni kabinet Izraela ima spisak 100 žena i djece koji se trenutno nalaze u Gazi. Samo o 50 se razgovara kao dijelom ovog sporazuma”, javlja Challands.

13:20

Papa se odvojeno sastao sa Palestincima i Izraelcima

Papa Franjo danas se odvojeno sastao sa rodbinom otetih izraelskih talaca i Palestincima čije su porodice u Pojasu Gaze i istakao je da se sukob Izraela i Hamasa udaljio od rata kako bi postao "terorizam".

Papa je u svom govoru pred publikom na Trgu Svetog Petra neposredno nakon susreta u svojoj rezidenciji naglasio da je direktno čuo patnje obje strane u sukobu.

Papa Franjo
Foto: EPA - EFE: Papa Franjo

"To je ono što ratovi čine, ali ovo je otišlo dalje. To nije sukob, to je terorizam", smatra papa.

On je zatražio da se svi pomenu u molitvi kako učesnici ne bi "reagovali strastveno, što, na kraju, dovodi do stradanja svih".

12:35

Vraćanje talaca od sutra, kaže izraelski ministar

Očekuje se da će proces povratka talaca iz Gaze početi u četvrtak, 22. novembra, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova za Vojni radio.

Pedeset talaca trebalo bi da bude oslobođeno tokom četvorodnevnog prekida vatre prema dogovoru koji su Hamas i Izrael postigli u ranim jutarnjim satima 22. novembra.

Ministar Eli Cohen je rekao da bi prva grupa talaca trebala biti oslobođena u četvrtak, ali nije rekao koliko će ih biti oslobođeno.

On je također odbio potvrditi izvještaje da će proces početi u 5 ujutro (6 ujutro po srednjeevropskom vremenu).

U zamjenu za taoce, Izrael je pristao da oslobodi 150 palestinskih žena i osoba mlađih od 19 godina koje se nalaze u izraelskim zatvorima.

11:47

UN: Dogovor Hamasa i Izraela ‘važan korak’

Specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Tor Wennesland pozdravio je sporazum o primirju, rekavši da je to “korak u pravom smjeru”.

“Ova pauza se mora iskoristiti u najvećoj mjeri kako bi se olakšalo oslobađanje talaca i ublažile teške potrebe Palestinaca u Gazi”, rekao je Wennesland u saopćenju.

“Ovo je važan korak u pravom smjeru, ali još mnogo toga treba učiniti.”

11:15

Jens Stoltenberg pozdravio dogovor između Hamasa i Izraela

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je dogovor postignut između Hamasa i Izraela o humanitarnoj pauzi.

"Rat u Ukrajini je u toku, kao i novi rat na Bliskom istoku. Pozdravljam dogovor između Hamasa i Izraela koji bi trebao dovesti do oslobađanja talaca i prekida neprijateljstava, kao i da omogući isporuku humanitarne pomoći", rekao je danas Stoltenberg uoči sastanka sa liderima Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije u Skoplju.

Jens Stoltenberg
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Jens Stoltenberg
10:34

14 kola hitne stiglo u bolnicu Al-Shifa da evakuišu pacijente

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) kaže da je 14 vozila hitne pomoći stiglo u bolnicu al-Shifa, najveću u Gazi, da evakuišu pacijente.

Izrael je prošle sedmice okupirao bolnicu u gradu Gazi nakon žestokih borbi, dok je stotine pacijenata i osoblja ostalo zarobljeno unutra.

U prošlu subotu je stotine ljudi evakuisano iz te bolnice. Smatra se da je ostalo oko 300 teško bolesnih ljudi.

10:00

Sporazum pozdravili EU, zapadne države, Jordan, te Rusija i Kina

Jordan se nada da će primirje dogovoreno između Izraela i Hamasa spriječiti gađanje Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Britanski šef diplomatije David Cameron rekao je da je sporazum "ključni korak" i da će pomoći da se donese "olakšanje porodicama talaca" i riješi "humanitarna kriza u Gazi".

Ministrica vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna rekla je da se nada da će francuski državljani biti među prvim oslobođenim taocima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je pozdravila je sporazum.

"Europska komisija će učiniti sve da iskoristi ovu pauzu za humanitarni talas u Gazi", rekla je ona.

Kina i Rusija su također pozdravile privremeno primirje. Ministarstvo vanjskih poslova Kine je navelo da se nada da će pomoći u ublažavanju humanitarne krize u Gazi.

9:21

Izrael kaže da je zapovjednik jedinice ubijen u sjevernoj Gazi

Izraelska vojska kaže da je zapovjednik jedinice u njihovoj Brigadi Golani ubijen tokom borbi u sjevernom dijelu Pojasu Gaze.

Najmanje 71 izraelski vojnik ubijen je od početka kopnenog prodora u Pojas Gaze. Palestinski borci kažu da su gubici izraelskih snaga veći od toga.

8:45

Evo podsjetnika šta bi mogli biti sljedeći koraci

Iako su Izrael i Hamas dogovorili četverodnevno primirje, trenutni prekid izraelskog bombardiranja Gaze nije vjerovatan.

Evo podsjetnika šta bi mogli biti sljedeći koraci:

  • Sada se očekuje slanje službenog saopćenja Kataru o glasanju izraelske vlade za sporazum o primirju. Zatim će uslijediti službena objava sporazuma u Kataru
  • Tom objavom počinje otkucavati vrijeme od 24 sata tokom kojeg svaki Izraelac koji se protivi sporazumu o primirju može uložiti žalbu na odluku izraelskom Visokom sudu.
  • U tom razdoblju neće biti pušteni ni zarobljenici u Gazi ni palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima.
  • Nakon što prođe žalbeni rok, vjerovatno će se prva razmjena zarobljenika održati u četvrtak ili petak.
8:00

Među oslobođenim Palestinicima bit će i oko 60 zatvorenica

Na listi od 300 palestinskih zatvorenika koju je objavilo izraelsko ministarstvo pravde nalazi se oko 60 zatvorenica pored desetina drugih, od kojih je većina uhapšena u posljednje dvije godine.

Izrael palestinske zatvorenike uglavnom optužuje za narušavanja sigurnosti u regiji, ulazak u Izrael bez dozvole, bacanja kamenja, posjedovanja oružja i drugo.

7:45

Katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kaže kako se nada da će sporazum o uspostavi četverodnevnog primirja u Gazi dovesti do sveobuhvatnih mirovnih pregovora.

"Zahvaljujemo našim partnerima na doprinosu sporazumu o primirju u Gazi, predvođeni Egiptom i Washingtonom", dodao je.

Ranije danas, Izrael i Hamas složili su se s privremenim prekidom vatre uz posredovanje Katara koji će se vjerojatno održati u narednim danima.

7:15

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je sporazum o privremenom prekidu vatre između palestinske skupine Hamas i Izraela, kojim će biti oslobođeni neki taoci koji su trenutačno zatočeni u pojasu Gaze.

"Neobično sam zadovoljan što će se neke od ovih hrabrih duša, koje su izdržale sedmice zatočeništva i neizrecivu muku, ponovo ujediniti sa svojim porodicama nakon što se ovaj dogovor u potpunosti provede", izjavio je Biden u priopćenju.

Biden je zahvalio Katru i Egiptu na njihovom "ključnom vodstvu i partnerstvu" u pregovorima o sporazumu.

"Cijenim predanost koju su (izraelski) premijer Netanyahu i njegova vlada preuzeli podupirući produženu stanku kako bi se osiguralo da se ovaj dogovor može u potpunosti provesti i kako bi se osigurala dodatna humanitarna pomoć za ublažavanje patnje nevinih palestinskih porodica u Gazi."

7.00

Katar: Početak primirja bit će objavljen u roku od 24 sata

Katar, koji je pomogao u sklapanju sporazuma Izraela i Hamasa, objavio je saoopćenje u kojem kaže da će "vrijeme početka četverodnevnog primirja biti objavljeno u naredna 24 sata".

Primirje će trajati četiri dana, navode, dodajući da je to "podložno produljenju".

6:50

Vlada Izraela podržala je dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje Palestinci drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi, saopćeno je iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Katarski dužnosnici, koji su uz SAD posredovali u pregovorima između Izraela i Hamasa, danima su govorili da su suprotstavljene strane vrlo blizu dogovora.

Sporazum će predstavljati prvo primirje u ratu u kojem su izraelska bombardiranja sravnila dijelove Gaze kojom vlada Hamas. Prema podacima vlasti u Gazi, u tim je napadima ubijeno 13 300 civila u gusto naseljenoj enklavi, a oko dvije trećine od 2,3 miliona stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije