Od naučne fantastike do stvarnosti: Koridor kroz Hrvatsku postaje dio NATO-ovih planova

4
Radiosarajevo.ba
Od naučne fantastike do stvarnosti: Koridor kroz Hrvatsku postaje dio NATO-ovih planova
Foto: Facebook / NATO vježba "Air Defender 2023"

Napetosti između NATO-a i Rusije dostigle su novu razinu dok se sve više spekulira o mogućnosti općeg sukoba.

Prema izvješću The Telegrapha, NATO razvija planove za slanje američkih trupa na prve crte Europe kako bi se suočio s mogućim ruskim prijetnjama.

Planovi uključuju izgradnju novih kopnenih koridora koji bi omogućili brzo usmjeravanje vojnika kroz središnju Europu bez lokalnih birokratskih prepreka. Ovi koridori omogućili bi NATO snagama brz odgovor u slučaju da Putinova politika razaranja u Ukrajini prijeti proširenjem prema zapadu.

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Ako bi ruta kroz središnju Europu postala ugrožena, savezničke bi se trupe mogle kretati kroz Italiju i Sloveniju prema Balkanu, zaobilazeći Alpe i Švicarsku. Cilj je da vojska može projuriti Europom bez poteškoća koje bi prouzročili lokalni propisi i kontrolne točke.

General potpukovnik Alexander Sollfrank rekao je za The Telegraph da "Ukrajina jako trpi zbog ruskih dalekometnih raketnih napada na logističke sisteme."

Ako NATO snage koje ulaze iz Nizozemske budu pogođene ruskim bombardiranjem, a sjevernoeuropske luke uništene, savez je spreman prebaciti fokus na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Iz talijanskih luka američki vojnici mogli bi se kopnom prebaciti preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske.

Analitičar iskazao zabrinutost: Rat u Ukrajini će eskalirati, pripremaju se na najgori scenarij

Analitičar iskazao zabrinutost: Rat u Ukrajini će eskalirati, pripremaju se na najgori scenarij

Postoje slični planovi za prijevoz snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunjske kako bi se stiglo do istočnog krila saveza. Također se izrađuju planovi za prijevoz trupa preko luka na Balkanu, kao i kroz Norvešku, Švedsku i Finsku, što bi trupama omogućilo da dođu do ruke granice na sjeveru.

Europski su čelnici zauzeli čvršći stav prema Moskvi dok rat u Ukrajini traje već treću godinu. Osim toga, NATO savez prošle godine je odlučio držati 300.000 vojnika u stanju visoke pripravnosti za odbranu bloka u slučaju napada na neku državu članicu.

Rusija, s druge strane, nastavlja gomilati svoje vojne snage. Istraživački centar Royal United Services Institute (RUSI) procijenio je da je broj ruskih vojnika na okupiranim područjima porastao s 360.000 na 470.000, piše Jutarnji list.

Ove napetosti podižu zabrinutost međunarodne zajednice, dok Putin neizravno upozorava na mogućnost rata, nazivajući ga "jednim korakom od Trećeg svjetskog rata".

U međuvremenu, NATO se priprema za mogući sukob razvijajući planove za brzo raspoređivanje trupa i osiguravajući logističku podršku u slučaju eskalacije situacije na istoku Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije