Od 1. jula u Njemačkoj: Važna promjena za mnoge radnike

0
Radiosarajevo.ba
Od 1. jula u Njemačkoj: Važna promjena za mnoge radnike
Foto: Pexels / Ilustracija / Njemačka

Od 1. jula u Njemačkoj uvode se stroža pravila za kompanija i radnike koji rade skraćeno radno vrijeme, te se ukida pojednostavljeni pristup naknadama za skraćeno radno vrijeme.

Naime, od 1. jula vraćaju se pravila za skraćeno radno vrijeme koja su vrijedila i prije pandemije koronavirusa.

To znači kako do 30. juna pravo na naknadu za skraćeno radno vrijeme kompanija ostvaruje ako najmanje 10 posto zaposlenika ima gubitak zarade veći od 10 posto. Privremeni radnici također mogu dobiti naknadu za skraćeno radno vrijeme do tog datuma.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

No, 1. jula ponovno se primjenjuju propisi od prije pandemije, odnosno kompanije se mogu prijaviti za primanje naknade za skraćeno radno vrijeme ako je najmanje 30 posto zaposlenika u kompaniji zahvaćeno skraćenim radnim vremenom.

A kako bi se izbjeglo skraćeno radno vrijeme, Savezni zavod za zapošljavanje u Njemačkoj od kompanije traži da bilježe tzv. minus sate, odnosno ako zaposlenik radi manje od onog što je ugovorom dogovoreno, kao i izostanke s posla, ako je to dopušteno u okviru ugovora o radnom vremenu.

Detalji tragedije u Njemačkoj: Preminuo petogodišnji dječak i muškarac

Detalji tragedije u Njemačkoj: Preminuo petogodišnji dječak i muškarac

Podsjetimo, u proljeće 2020., na vrhuncu korona krize, šest miliona ljudi u Njemačkoj bilo je na skraćenom radnom vremenu. Prema riječima saveznog ministra rada Hubertusa Heila, savezna vlada je na to potrošila ukupno 45,5 milijardi eura između 2020. i 2022. godine, piše Fenix.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije