Objavljen broj poginulih u sukobu Azerbejdžana i Armenije: Reagovala i Turska

2
Hina
Objavljen broj poginulih u sukobu Azerbejdžana i Armenije: Reagovala i Turska
Foto: EPA - EFE / Nagorno-Karabakh, regija u kojoj se vodi rat između Armenije i Azerbejdžana

U borbama u Nagorno Karabahu poginulo je 25 ljudi, objavile su vlasti etničkih Armenaca te regije, gdje je Azerbejdžan u utorak pokrenuo ofenzivu, a dok Francuska poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, Turska kaže da je Baku bio primoran na akciju.

Dosad je "25 žrtava terorističkog napada ...uključujući 2 civila", rekao je na X-u Gegham Stepanijan iz ureda za ljudskih prava te separatističke regije.

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo ofenzivu na tu regiju koja je u njegovu sastavu, ali je naseljena pretežito Armencima.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ta regija je planinska enklava međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali nastanjena je pretežito armenskim stanovništvom koje se početkom 1990-ih ratnim djelovanjem otrgnuo kontroli Azerbejdžana.

Ruska mirovna misija u Nagorno Karabahu pozvala je Azerbejdžan i armenske separatiste na "hitni" prekid vatre.

"Zapovjedništvo ruskog mirovnog kontingenta poziva strane u sukobu da odmah prekinu vatru, poduzmu mjere za smirivanje situacije i nastave pregovarački proces", saopštilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruske mirovne snage također su objavile da provode evakuacije civila u "najopasnijim područjima" regije gdje je Azerbejdžan ranije pokrenuo veliku vojnu operaciju.

"Tokom dana 469 osoba, uključujući 185 djece, evakuirano je prema mjestu gdje se nalazi ruski mirovni kontingent", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

“Medicinsko osoblje... pružilo je pomoć devetero ozlijeđenih građana, uključujući četvero djece”, dodalo je u saopštenju.

U Jerevanu su pak protestanti okupljeni ispred sjedišta armenske vlade pozvali na ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je osudio pozive na "državni udar" u zemlji.

Pojedini protestanti skandirali su: “Nikol, izdajice!” i “Nikol, ostavka!”. Suočena s nekoliko stotina protestanata, policija je zatvorila ulaze u zgradu vlade.

Protestanti su se okupili u Erevanu i ispred ruske ambasade, osuđujući nedjelovanje Moskve u sprečavanju ofenzive Azerbejdžanske vojske.

"Sve je ovo posljedica ruske politike, oni ne žele braniti Nagorno Karabah‘‘, rekao je jedan od protestanti za agenciju AFP.

Turska je ocijenila nužnom vojnu akciju Azerbejdžana, pozivajući istovremeno Baku i Jerevan da se vrate za pregovarački stol.

"Azerbejdžan je bio primoran poduzeti mjere koje smatra potrebnima na svojem vlastitom suverenom teritoriju", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. Zatražilo je istovremeno "nastavak procesa pregovora između Azerbejdžana i Armenije".

Francuska je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i u uskoj je koordinaciji s europskim i američkim partnerima oko odgovora na neprihvatljivu ofenzivu, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Pariz je pozvao Azerbejdžan da odmah prekine operaciju, rekavši da nijedan izgovor ne može opravdati takvu jednostranu akciju, koja prijeti hiljadama civila.

Armenija je već pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme korake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije