Azerbejdžan objavio detalje sukoba, novi rat na pomolu? "Obavijestili smo Rusiju"

0
Anadolija
Azerbejdžan objavio detalje sukoba, novi rat na pomolu? "Obavijestili smo Rusiju"
FOTO: AA / Sukob u Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je 'pokrenuta antiteroristička operacija u cilju ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka u Karabahu'.

U saopćenju Ministarstva navodi se da su armenske oružane snage u oblasti Karabaha u Azerbejdžanu u posljednjih nekoliko mjeseci sistematski otvarale vatru na položaje azerbejdžanske vojske, nastavile postavljati mine i gradile utvrđenja i položaje, što je dovelo do porasta tenzija.

Dodaje se da je utvrđeno da su armenske snage ojačale svoje pozicije ljudstvom, oklopnim vozilima, artiljerijskom opremom i drugim vozilima, osposobile jedinice za rat na visokom nivou i uspostavile jedinice kao pojačanje.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Dalje se navodi da su armenske snage pojačale i obavještajne aktivnosti protiv azerbejdžanske vojske, i poduzeli radnje kao što je ponovno postavljanje mina na deminirana područja.

U saopštenju se podsjeća da su civili i policajci smrtno stradali u eksploziji mina koje su postavile armenske snage na putnom pravcu Ahmetbeyli-Fuzuli-Šuša u provinciji Khojavend.

Naglašeno je da kontinuirano prisustvo armenskih oružanih snaga u regiji Karabaha u Azerbejdžanu u suprotnosti sa odredbama tripartitne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, kao i da predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti.

Počeo sukob na pragu Evrope: Pokrenuta vojna operacija, čuju se detonacije

Počeo sukob na pragu Evrope: Pokrenuta vojna operacija, čuju se detonacije

"Antiteroristička operacija je pokrenuta s ciljem provođenja odredbi tripartitne deklaracije, sprečavanja širih provokacija u ekonomskoj zoni Karabaha, razoružavanja jedinica armenskih oružanih snaga i njihovog uklanjanja sa naše teritorije, neutralizacije njihove vojne infrastrukture, te da bi se omogućila sigurnost povratka civila na područja oslobođena od okupacije, te ponovno uspostavio ustavni poredak Republike Azerbejdžan", navodi se.

U tom kontekstu, 'visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji armenskih oružanih snaga na prvoj liniji i u dubini fronta, kao i borbena vozila i vojni objekti'.

"Civili i infrastrukturni objekti nisu meta, uništavaju se samo legitimni vojni ciljevi", dodaje se u saopštenju.

Na kraju se naglašava da su Komanda mirovnih snaga Rusije i rukovodstvo Zajedničkog tursko-ruskog centra za posmatranje obaviješteni o preduzetim mjerama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije