Azerbejdžanski vojnik poginuo u napadu armenskih snaga

0
AA
Azerbejdžanski vojnik poginuo u napadu armenskih snaga
Foto: Fena / Twitter / Azerbejdžan

Azerbejdžanski vojnik je ubijen, a drugi je povrijeđen u dva odvojena incidenta kada su armenske snage otvorile vatru u regiji Basarkechar, saopšteno je u četvrtak.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojni službenik Azerbejdžanske vojske Novruzalizade Orkhan Elkhan poginuo zbog namjerne provokacije koju su počinile jedinice armenskih oružanih snaga.

"Divizije Oružanih snaga Azerbejdžana preduzimaju odlučne mjere odmazde", navodi se u saopštenju i dodaje da je operativna situacija u regionu pod njihovom kontrolom.

Nestvarna noć Lionela Messija u MLS-u: Gol i čak pet asistencija za dva rekorda

Nestvarna noć Lionela Messija u MLS-u: Gol i čak pet asistencija za dva rekorda

Ranije je iz Ministarstvo saopšteno da je jedan azerbejdžanski vojnik povrijeđen kasno u srijedu pri intenzivnoj vatri sa jermenskih položaja u oblasti Zod u regiji Basarkechar.

"Ranjeni vojnik je odmah prebačen u vojno-medicinsku ustanovu. Armenska strana je još jednom prekršila primirje uprkos upozorenjima da prestanu sa svojim provokacijama i da namjerno ne eskaliraju situaciju", navodi se u saopštenju.

Novi sukobi na granici Armenije i Azerbejdžana: Vojnik ranjen u glavu

Novi sukobi na granici Armenije i Azerbejdžana: Vojnik ranjen u glavu

Dodaje se da su azerbejdžanske jedinice preduzele neophodne mjere odmazde u zoni provokacija.

Kasnije je saopšteno da Jermenija raspoređuje dodatnu ljudstvo i borbenu opremu u blizini Zoda.

"Ovime suprotna strana pokušava stvoriti osnovu za sljedeću provokaciju. Još jednom navodimo da armensko vojno-političko rukovodstvo snosi svu odgovornost za napetost u regionu", navodi se u saopštenju.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, također poznat kao Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je prethodno okupirala Armenija, a borbe su okončane dogovorom uz posredovanje Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije