Obavještajci SAD: Počelo miješanje Rusije u proces predsjedničkih izbora

Radiosarajevo.ba
Obavještajci SAD: Počelo miješanje Rusije u proces predsjedničkih izbora
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Predstavnici američke obavještajne službe upozorili su članove američkog Kongresa da je Rusija već počela s miješanjem u proces predsjedničkih izbora s ciljem da aktuelni predsjednik Donald Trump ponovo bude izabran.

O tome piše New York Times pozivajući se na pet izvora.

Prema navodima američkog lista, pomoćnica direktora Nacionalne obavještajne službe Shelby Pierson je 13. februara tokom brifinga pred Odborom Kongresa za obavještajne poslove iznijela te navode.

I republikanci i demokrate tražili su da im se predoče dokazi za to, ali zasad nije poznato kada bi informacije o tome mogle da im bude dostavljene.

List piše da je to razbjesnilo predsjednika Trumpa jer smatra da će sada demokrate to iskoristiti protiv njega.

Neki izvori tvrde da je Trump poslije tog brifinga kritikovao odlazećeg šefa obavještajnih službi što je uopšte dozvolio da do brifinga dođe.

Prije dva dana Trump je postavio sadašnjeg ambasadora SAD u Njemačkoj Richarda Grenella za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe.

Na brifingu Trampove pristalice su dovele u pitanje ove navode, ističući da Trump ima veoma čvrst stav prema Rusiji.

Predsjednički izbori u Americi biće održani u novembru, a sada je u toku unutarpartijska trka u Demokratskoj stranci za predsjedničkog kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije