Novi Zeland kupuje dodatne vakcine za svoje građane

0
Radiosarajevo.ba
Novi Zeland kupuje dodatne vakcine za svoje građane
Pixabay / Ilustracija

Novi Zeland namjerava kupiti dodatne COVID-19 vakcine što bi trebalo biti sasvim dovoljno za vakcinisanje svih građana ove države, rekao je ministrica Jacinda Ardern.

Vlada je potpisala sporazum za kupovinu dodatnih 8,5 miliona doza vakcina, dovoljno za vakcinisanje četiri miliona stanovnika, rekla je Ardern, dodajući kako bi vakcine trebale doći u državu u drugoj polovini godine, piše Reuters.

"Ovo predstavlja ukupnu dozu od 10 miliona Pfizerovih vakcina, što je dovoljno da se svaka osoba dva puta vakciniše protiv pandemije koronavirusa", rekla je Ardern.

U vladinom originalnom sporazumu sa Pfizerom je bilo predviđeno 1,5 miliona vakcina, za samo 750.000 ljudi.

Prema riječima Ardena, odluka da primarna vakcina u državi bude upravo Pfizerova -- donesena je nakon što je pokazala da je ona 95 posto djelotvorna u sprječavanju širenja nove zaraze.

Novi Zeland je sa planom uvođenja Pfizerove BioNTechove COVID-19 vakcine počeo prošlog mjeseca, te se predviđa da će do kraja ove godine svi stanovnici ove države biti vakcinisani.

Sa 2000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 26 smrtna slučaja, u odnosu na druge države, ova država je u mnogo boljoj situaciji što se tiče pandemije, zahvaljujući strožijim mjerama, zatvorenim granicama i lockdownu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije