Novi plan Njemačke o suzbijanju pandemije: Uvodi se pravilo 2G!

3
Fena
Novi plan Njemačke o suzbijanju pandemije: Uvodi se pravilo 2G!
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel u Beogradu

Kancelarka Njemačke Angela Merkel i premijeri 16 saveznih država odlučili su se na nova ograničenja. U Parlamentu se vodila žestoka rasprava o tome kako najbolje odgovoriti na dramatično povećanje broja zaraženih koronavirusom.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država dogovorili su se o nekoliko mjera za suzbijanje pandemije, ali su kao najvažnije istaknuli nužnost vakcinacije za sve zaposlenike bolnica i staračkih domova.

Također su se dogovorili o uvođenju 2G pravila (potvrda o vakcinaciji ili o oporavku) za nevakcinisane u onim regijama u kojima je premašena određena stopa hospitalizacije. "2G" se odnosi na sistem koji dopušta slobodne aktivnosti samo za "vakcinisane ili oporavljene".

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Merkel se dugo zalagala za strože mjere za suzbijanje pandemije. Trenutnu situaciju je ponovo opisala kao "dramatičnu".

Stopa vakcinacije u Njemačkoj iznosi samo oko 68% i niža je u istočnim i južnim regijama zemlje, gdje su stope zaraze i hospitalizacije dosegle rekordno visoke razine, prenosi Deutsche Welle.

Takozvana incidenca hospitalizacije bit će novo mjerilo za uvođenje strožih propisa u Njemačkoj: ako je više od tri na 100.000 stanovnika u regiji hospitalizovano, 2G pravilo primjenjivat će se za sve javne aktivnosti u određenoj državi.

Za vrijednost od šest na 100.000 ljudi će zahtijevati da pokažu dodatni negativan test na COVID ("2G+"), dok za vrijednosti od devet potrebno je provesti daljnje mjere poput ograničenja kontakta.

Trenutno su sve njemačke pokrajine osim Hamburga, Donje Saske, Schleswig-Holsteina i Saarlanda iznad vrijednosti tri. Saska-Anhalt i Tiringija su iznad vrijednosti od devet.

Kao odgovor na rastuće brojke, pokrajine Saska i Bavarska već su nametnule 2G ograničenja ranije ovog mjeseca.

U četvrtak je širom zemlje u 24 sata registrovano više od 65.000 novih infekcija. Zdravstveni radnici upozoravaju da će se broj vjerovatno udvostručiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije