Španija uvodi restriktivnije mjere zbog rasta zaraženih, naročito među omladinom

0
Radiosarajevo.ba
Španija uvodi restriktivnije mjere zbog rasta zaraženih, naročito među omladinom
Foto: EPA-EFE / Koncert večeras u Barceloni

Pojedini dijelovi Španije ponovo se suočavaju sa problemima zbog naglog povećanja broja zaraženih od koronavirusa.

Među regijama koja je najviše pogođena ovih dana je Kantabrija. Zbog toga će u najmanje 16 gradova ove regije noćni život biti potpuno obustavljen.

Problem je zadesio i Kataloniju. Lokalne vlasti pozvale su osobe starije od 16 godina da se vakcinišu nakon što je broj zaraženih naglo skočio.

Inače, Španija je u vrhu liste europskih zemalja kada je u pitanju broj građana koji su primili obje doze vakcina. Španija ima 47 miliona stanovnika, a do sada ih je 40 posto vakcinisano.

Ipak, taj broj je značajno manji kada su u pitanju mlađe osobe jer su do sada vlasti većinom pažnju usmjerile na to da vakcinišu starije i ugrožene grupe. Zbog toga je među osobama od 20 do 29 godina stopa zaraze za tri puta veća nego ranije.

Broj zaraženih ogroman je i među tinejdžerskom populacijom, a to bi mogao biti rezultat brojnih partija koji su se održavali prethodnih sedmica radi završene školske godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije