Novi iskorak turske odbrambene industrije: Robot vojnik lansirao navodeći projektil

4
Radiosarajevo.ba
Novi iskorak turske odbrambene industrije: Robot vojnik lansirao navodeći projektil
Foto: AA / Barkan uspješno obavio misiju

Turska odbrambena industrija ostvarila je novi iskorak uspješnim testiranjem laserski navođenog mini-raketnog sistema instaliranog na bespilotnom kopnenom vozilu Barkan.

Turska namjenska industrija bilježi velike iskorake u razvoju domaće proizvodnje bespilotnih letjelica i autonomnih kopnenih vozila koja su već integrirana u vojne inventare za obavljanje zadaća kao što su izviđanje, nadzor i transport, kako daljinskim upravljanjem, tako i senzorskim sistemima.

Razvijena u različitim veličinama i konfiguracijama za različite potrebe, bespilotna kopnena borbena vozila, poznata i kao "roboti vojnici", opremljena su opremom koja može obavljati mnoge zadaće.

Let 3 izveo nevjerovatan show na Dori: Na binu s njima izašla Severina

Let 3 izveo nevjerovatan show na Dori: Na binu s njima izašla Severina

Nakon što je preuzeo različite odgovornosti unutar turske odbrambene industrije, kompanija HAVELSAN je također dizajnirala i proizvela bespilotno kopneno vozilo Barkan, temeljeno na mnogim potrebama u području modernog ratovanja.

Cilj je da Barkan bude važan pomoćnik snagama sigurnosti u mnogim područjima, posebice u povećanju uspješnosti, sprječavanju gubitaka i smanjenju operativnih troškova operacija.

Do sada su u Barkan integrirani daljinski upravljani stabilizirani oružani sistem Sarp-L kalibra 7,62 milimetara, sistem robotske ruke i trometarski sistem jarbola za izviđačko-promatračke misije.

Osim ovih zadaća, Barkan se može koristiti za spašavanje vojnika na frontu s najmanjim rizikom pomoću nosila za transport ranjenika ili za siguran transport potrebnih materijala za vojnike.

I dok je Barkan nedugo nakon pojavljivanja uspio ući u inventar turskih snaga sigurnosti, nastavljeno je s procesom integracije različite opreme za njega.

Kao dio ovih napora, laserski vođeni mini-projektilni sistem Mete, koji je razvila kompanija ROKETSAN, zauzeo je svoje mjesto među Barkanovim opcijama oružja.

Barkan je uspješno pogodio svoju metu laserski vođenim mini-raketnim sistemom Mete u testu gađanja obavljenom nakon integracije.

Barkan je tako postao prvo tursko bespilotno kopneno vozilo s lansiranjem navođenih projektila.

Osim toga, radi se i na dizajnu lansirnog sistema s više projektila za Barkan. Modularni lanser može se integrirati u mnoga bespilotna kopnena vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije