Kompanija Elona Muska predstavila robota Optimusa: Njegove mogućnosti su nezamislive

3
Radiosarajevo.ba
Kompanija Elona Muska predstavila robota Optimusa: Njegove mogućnosti su nezamislive
Foto: Prtscr / Youtube / Ovo je Optimus Elona Muska

Na prošlogodišnjem AI danu Elon Musk najavio je potpuno novi Teslin proizvod - humanoidnog robota za kojeg je rekao da bi mogao revolucionarizirati proizvodnju u tvornicama, ali i da je njegov potencijal puno veći jer bi se mogao koristiti u milionima kućanstava i obavljati poslove poput kuhanja, čišćenja, košenja trave itd.

Na "AI danu 2022" Musk je prikazao napredak koji su ostvarili s robotom u posljednjih godinu dana te je prilikom predstavljanja radnog prototipa rekao kako su prošle godine na bini imali čovjeka u odijelu koji je glumio robota, dok su sada pripremili nešto puno impresivnije.

Nedugo nakon toga na bini se pojavio i prototip robota Optimus (odnosno Tesla Bot) te je prošetao i pozdravio okupljene.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Zanimljivo, na njemu nisu bili skriveni mehanički dijelovi i žice, što jasno daje do znanja da je riječ o radnom prototipu na kojem je još potrebno puno raditi. Njegove su trenutne mogućnosti puno veće od onih koje je prikazao tokom "AI Daya 2022", no Musk je priznao kako s prvim predstavljanjem nisu htjeli pretjerivati kako im robot ne bi pao na glavu ili slično.

Naknadno su zaposlenici Tesle prikazali još jedan prototip robota koji nije mogao sam hodati, no na njemu su bile skrivene žice i mehanički dijelovi te možemo očekivati da će, kada je dizajn u pitanju, gotov model izgledati upravo tako. Teslin humanoidni robot dijeli dio senzora, ali i softvera s opcijama autopilota iz njihovih vozila, a Musk se nada kako bi njegova cijena mogla iznositi manje od 20 tisuća dolara.

Ono što razlikuje Teslina Optimusa od ostalih “demonstracija impresivnih humanoidnih robota” jest što je Teslin robot napravljen za masovnu proizvodnju u milijunima komada te će biti iznimno sposoban, naglasio je prvi čovjek kompanije. Tokom demonstracije fokusirali su se na ruke, zglobove i koljena robota te pokrete - npr. za ruke kažu da su inspirirane “biološkim dizajnom” te da će robot s njima moći podizati objekte različitih oblika te da će imati precizan zahvat i na malim stvarima.

Očekivanja od Optimusa su jako velika - Musk kaže da je to njihov najvažniji proizvod koji razvijaju ove godine te da za Teslu ima potencijal postati važniji i od njihovih automobila. Ipak, dok prvi roboti stignu u tvornice ili kućanstva proći će još dosta vremena jer će od ovog prototipa do konačne radne verzije proći najmanje 3 do 5 godina, prenosi Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije