Vlasti San Francisca odobrile policiji da koristi "robote ubice"

2
Anadolija
Vlasti San Francisca odobrile policiji da koristi "robote ubice"
Foto: IMDb / Ilustracija

Vlasti San Francisca odobrile su gradskoj policiji upotrebu robota sa potencijalno smrtonosnim sposobnostima nakon žestoke rasprave u odboru, objavili su lokalni mediji i zvaničnici.

San Francisco Chronicle objavio je da je nakon rasprave u Nadzornom odboru koja je rezultirala sa osam glasova za i tri protiv, policija u utorak ovlaštena da koristi robote za uklanjanje bombi i izviđanje.

Jedan od članova odbora, Rafael Mandelman, potvrdio je da je odbor donio uredbu kojom se odobrava politika "koja reguliše finansiranje, nabavku i upotrebu određene tehnologije": "Ovo uključuje sedam robota dizajniranih da neutralizuju bombe i obezbjeđuju video izviđanje."

Šef WHO-a: Izvještaji o teškom bombardovanju u Gazi su zastrašujući

Šef WHO-a: Izvještaji o teškom bombardovanju u Gazi su zastrašujući

Protiv su bili Hillary Ronen, Dean Preston i Shamann Walton, a Ronen je naveo da je sramota to što su samo tri osobe "glasale protiv naoružavanja robota".

Dean Preston je omogućavanje policijskoj upravi San Francisca da koristi robote za ubijanje ljudi ocijenio kao uznemirujuće.

Mandelman je istakao da je prema ovoj politici gradska policija "ovlaštena da koristi ove robote za izvođenje smrtonosne sile u ekstremno ograničenim situacijama kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neminovan i nadmašuje bilo koju drugu dostupnu opciju sile". Iako nijedan od robota nije naoružan i policija ne planira da ih naoruža, Mandelman je naveo da u nekim situacijama, kao što su teroristički napadi ili masovne pucnjave, policija može koristiti robote s oružjem.

On je dodao da policija u San Francisku koristi robote od 2010. godine i do sada nikada nisu korišćeni za primjenu smrtonosne sile.

"Postoji samo jedan slučaj u evidenciji da je robot za provođenje zakona korišten da ubije nekoga, 2016. godine kada je policija u Dallasu upotrijebila robota da ubije snajperistu koji je ubio pet policajaca", kazao je on.

Nadzorni odbor je zakonodavna vlast grada i okruga San Francisco i sastoji se od 11 članova jer se svaki član bira na nestranačkoj osnovi iz područja u kojem žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije